Zahrádkářův duben

25. březen 2003

Za chvíli tady máme duben, jaro bude v plném proudu, a tak má každý zahrádkář plné ruce práce. Pro plynulou sklizeň opakovaně vyséváme ředkvičky, hrách a letní salát, dále kedlubny, letní květák, letní zelí, pozdní a růžičkovou kapustu. Přímo na záhon vysejeme salátovou řepu, mangold a kopr.

Sazenice rajčat a papriky nahrnkujeme, aby rostliny dobře překořenily. Do kelímků rozsadíme i okurky, tykve a melouny. Chceme-li vypěstovat na příští rok vlastní sazečku, je čas na hustý výsev, který nejednotíme.

Jabloně ošetříme proti strupovitosti a vysazujeme narašené broskvoně. Po výsadbě korunku hluboce seřízneme a stromek vydatně zalijeme. Pokud jsme v loňském roce neudělali po sklizni prořezávku peckovin, uděláme to nyní a rány ošetříme balzámem. Dokončíme čištění jahod, nakypříme kolem rostlin půdu a přihnojíme. Z "malinovny" vyřežeme výhony, které nevyrašily v důsledku poškození mrazem, chorobami nebo škůdci, a spálíme je.

Zahrada

Nezapomeneme ani na trávník. Zakládáme nový, doséváme holá místa a stávající trávník přihnojíme kompostem nebo plným hnojivem.

Po 20. dubnu vysadíme mečíky a nově zakoupené cibulky lilií. Trvalky kvetoucí v pozdním létě, např. chryzantémy, můžeme ještě přesazovat, dělit i řízkovat. Ven na záhony vyséváme otužilejší letničky, např. měsíček, šáter, slunečnici, slézovku a chrpu. Citlivější druhy, jako je afrikán, netýkavka, krásenka, letní cypřišek nebo ostálka, vysejeme raději ještě do truhlíků nebo pařeniště. Na záhon vysazujeme cibuli sazečku, případně jarní česnek.

Zbylá semena, která jsme nevyseli, uskladníme nejlépe do sklenice a uložíme je na suché místo s teplotou kolem 10 stupňů Celsia. Vyšší teploty zhoršují klíčivost v následujícím roce.

Pokud by hrozily noční mrazíky, zalijeme vydatně záhony s výsevy a mladé rostlinky chráníme překrytím fólií. Případně lehce namrzlé rostliny ponecháme na záhonu, nedotýkáme se jich a přistíníme je. Brzy se vzpamatují a pokračují v růstu.

autor: František Urban
Spustit audio