Zahájeno, situace je však kritická

12. duben 2001

Dnes v 8.00 jsme přestřihli pomyslnou pásku a zahájili přenos "Sokoli v srdci velkoměsta". Už před osmou hodinou - poté, co informace o přenosu zazněla ve zprávách Radiožurnálu - byly servery distribuující video tak zatíženy, že k naší lítosti mohli mít někteří uživatelé potíže se k nim připojit. V těchto chvílích se zdá, že první vlna je za námi a že sledování sokolů by pro každého uživatele mělo být bezproblémové.

Slova o kritické situaci v titulku se týkají samotného hnízdění sokolů. Jak jsme informovali, ze čtyř vajíček dvě zmizela před víc než týdnem. Včera se ztratilo i vajíčko třetí; zbývá tedy už jen jedno jediné. Možné příčiny rozebíral Luboš Peške v jednom z minulých příspěvků. Buď jsou vajíčka zatížena cizorodými látkami (těžké kovy, PCB), mají příliš křehké skořápky a sokoli je rozsedli, anebo je zničila samička, která může mít problémy s obstaráváním potravy (jak se ukazuje, samec ji nekrmí tak, jak by měl, a sama může mít potíže s lovem vinou starého zranění křídla).

V této kritické situace nezbylo, než zasáhnout. Luboš Peške včera přidal do hnízda atrapu vajíčka a začal samici předkládat potravu. Podrobnější informace o dalším postupu přineseme zítra.

Konečně jsme také pro sokolí pár vybrali jména. V neformálním konkursu zvítězil návrh návrh Petra Pavlíka z Blatné, který zněl: "Navrhuji pro samičku vzhledem k hnízdišti jméno Týna a pro samečka na počest astronoma pochovaného v chrámu jméno Tycho."

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio