Z Ředitelství pošt do Zlaté kapličky

14. prosinec 2016

Pokud se vám vybaví osobitý představitel rady Vacátka z Hříšných lidí města pražského, pokud si v duchu vzpomenete na Gustava Anděla ze dvou „prázdninových“ filmů, či pokud vám v paměti vytane tvář profesora Vobořila z Cesty do hlubin študákovy duše…pak jste doma. Pak víte, že si dnes připomínáme herce Jaroslava Marvana.

Jaroslav Marvan se narodil 11. prosince 1901, tedy před 115 lety. Jeho první setkání s divadlem bylo vlastně náhodné a skončilo Jaroslavovým přesvědčením, že s divadlem už nikdy nic společného mít nechce. K vyprávění, jež bylo natočeno v roce 1959, jen dodejme, že postava Matěje Šumbala, o které bude řeč, je postavou jednoho z radních ze Stroupežnického komedii Naši furianti.

Jaroslav Marvan - civilní snímek - 60.léta

Marvanův otec byl poštovním úředníkem. Jeho syn Jaroslav dostudoval reálku v roce 1919 a začal krátce pracovat v pražském zeměpisném ústavu. Brzy ale nastoupil do stop svého otce a stal se úředníkem na ředitelství pošt. O tom, že to s poštovní službou myslel zcela vážně, svědčí fakt, že počátkem 20. let přijal místo na Podkarpatské Rusi. Tehdy se v Marvanově životě objevuje divadlo znovu, tentokrát to má ovšem vážnější důsledky.

Jaroslav Marvan - 70.léta

Marvan u Buriana, ale později i ve filmech, hrál povětšinou epizodní role. Byli to různí úředníci, četníci, policejní inspektoři, anebo – už jsem to připomněl – profesoři. Vytvářel tyto na první pohled upjaté a nevlídné figurky s takovým půvabem, že dodnes jde o postavy živé, které svou vnitřní pravdivostí několikanásobně přesahují přesvědčivost ostatních herců. Jak sám vzpomíná, téměř vždy byl obsazován do zřetelně starších rolí, nežli byl jeho skutečný věk.

V roce 1943 opustil Marvan Burianovo divadlo a přešel do Divadla na Vinohradech, kde působil až do roku 1950. Pak na čas zakotvil v Městských divadlech pražských. V roce 1954 se stal členem činohry Národního divadla. Na naší první scéně vytvořil celkem třiačtyřicet rolí. Jednou z nejvýznamnějších byla postava Billyho Rice v Osbornově hře Komik. V režii Alfreda Radoka se Komik stal událostí sezóny 1957-58. Jaroslav Marvan zemřel 21. května 1974.

J.Marvan při studiu rozhlasové role

Jaroslav Marvan při natáčení rozhlasové hry - 60. léta. Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Spustit audio