WildlifeDirect a Richard Leakey

22. září 2010

Richard Leakey, dnes již legenda ochrany přírody, se po mnohaletém boji proti pytláctví a kácení pralesů rozhodl získávat prostředky na ochranu přírody pomocí internetu.

Richard Leakey, dnes již legenda ochrany přírody, se po mnohaletém boji proti pytláctví a kácení pralesů rozhodl získávat prostředky na ochranu přírody pomocí internetu. Projektem WildlifeDirect vytvořil v roce 2004 platformu pro africké ochranářské společnosti a projekty, které na internetových stránkách wildlifedirect.org přibližují formou blogů své aktivity a jejich dopad. Tímto způsobem oslovují individuální dárce z celého světa, kteří projektům zasílají finanční podporu.

WildlifeDirect je díky tomu zcela unikátním společenstvím, které spojuje jednotný cíl - zájem o lokální problémy, které mohou mít dopad na celkovou ztrátu biodiverzity, a snaha o získání prostředků na ochranu původní africké fauny a flóry.

Projekt Odhalení nyní s WildlifeDirect a Richardem Leakeym zahajuje spolupráci, jejímž cílem je přispívat ke zlepšování ochrany goril nížinných.

Richard Erskine Leakey (* 19. prosince 1944 v Nairobi) je známou postavou v ochraně přírody a současně i paleoantropologii. Svou kariéru začal jako fotograf zvířat, v letech 1963-64 se pak stal spoluvedoucím paleontologické expedice k jezeru Natron v Tanzánii. S jeho jménem jsou spojeny objevy na východním břehu jezera Turkana, odkud pochází i nejznámější nález z roku 1984 - "chlapec od jezera Turkana". Jde o téměř kompletní kostru dvanáctiletého Homo erectus, který zemřel před 1,6 miliony let. V 80. letech se Richard Leakey stal hlavním organizátorem ochrany keňské přírody. Podařilo se mu dosáhnout potlačení nelegálního lovu a obchodu se zvířaty, současně však jeho drsné praktiky vzbudily pozornost v Keni i ve světě a přinesly mu řadu nepřátel. Havárie jeho osobního letadla z roku 1993, při které přišel o obě nohy, je proto mnohými považována za důsledek sabotáže. V současnosti se Richard Leakey kromě přednášení po celém světě věnuje především projektu WildlifeDirect.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení