Web k 70. výročí Křišťálové noci

5. listopad 2008

Před sedmdesáti lety, od 9. do 11. listopadu 1938, se v Německu, v obsazeném Rakousku a v pohraničí českých zemí odehrával pogrom nazývaný Křišťálová noc. Nacisté vypalovali synagogy, odvlékali tisíce židovských mužů do koncentračních táborů a ničili "židovský" majetek. Listopadový pogrom byl zásadním milníkem na cestě k vyhlazení Židů, jež následovalo za druhé světové války. Hořící synagogy měly symbolizovat, že pro Židy není v nacistické Třetí říši místo.

Institut Terezínské iniciativy ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze připravil k 70. výročí Křišťálové noci rozsáhlou webovou prezentaci obsahující texty historiků, fotografie, vzpomínky pamětníků a archivní dokumenty. Tyto unikátní a často poprvé zveřejněné materiály jsou přístupné na adrese:
http://www.holocaust.cz/cz2/resources/pres/kristalovanoc70/kristalovanoc70.

Křišťálová noc v pohraničí českých zemí byla dlouhou dobu spíše zapomenuta - chyběli očití svědkové, neboť ti židovští většinou zahynuli za 2. světové války a němečtí byli po osvobození nuceně vysídleni. Přesto se dochovaly autentické materiály dokumentující průběh pogromu v jednotlivých místech. Díky spolupráci s místními historiky, oblastními a okresními archivy, místními muzei a občanskými sdruženími se podařilo shromáždit řadu dokumentů, autentických fotografií a vzpomínek, jejichž výpovědi dohromady skládají mozaiku dramatických událostí "křišťálové noci" v České Lípě, Karlových Varech, Mostě, Liberci, Sokolově, Svitavách, Opavě, Tachově a na mnoha dalších místech.

autor: Tisková zpráva ŽMP
Spustit audio