Vzácné gorily nigerijské zachyceny kamerou

1. leden 2010

Gorily nigerijské (Cross River gorilla, lat. Gorilla gorilla diehli) jsou vzácným poddruhem gorily nížinné a ve volné přírodě není snadné je spatřit. Důvodem je nejen malá početnost jejich populace, ale i fakt, že to jsou velmi plachá a ostražitá zvířata. Filmové či fotografické dokumentace, přibližující jejich život, jsou řídké. Proto zpráva, že byly zachyceny kamerou, vzbudila mimořádnou pozornost médií i odborných kruhů.

Skoro dvouminutový záznam představuje vůbec první profesionální videonahrávku tohoto poddruhu. Dvě gorily nigerijské se odvážily vyjít na okraj deštného lesa a hodují ve větvích fíkovníku, zhruba ve výšce 9-12 metrů nad zemí. I když video není nejkvalitnější a záběry jsou rozmazané, vědci jsou z něj nadšeni. Jediný dosud existující videozáznam gorily nigerijské byl pořízen v roce 2005, je neostrý a velmi roztřesený, protože byl snímán fotoaparátem bez stativu a ještě na velkou vzdálenost.

Video: Vzácné gorily nigerijské zachyceny kamerou

Jedinečné video se podařilo získat skupince vědců, pracujících v kamerunském chráněném území Kagwene. Dr. Roger Fotso, ředitel Kamerunského programu Wildlife Conservation Society (WCS), uvedl, že se výzkumníci vystopovali oblíbené místo goril, kam chodí mlsat sladké fíkové plody. Tam se také nakonec, po týdnech usilovné práce, týmu WCS a německému filmovému štábu NDR Naturfilm podařilo vzácné gorily zachytit.

Svahy pohoří Kagwene Mountain jsou velmi těžko přístupné. Ačkoliv pro badatele znamená neprostupnost místního terénu problémy, pro život místní populace goril je izolace pravým požehnáním. Gorilí rezervace Kagwene byla zřízena v roce 2008. Oblast je součástí zalesněného území při jižní hranici mezi Nigérií a Kamerunem, která je jediným místem výskytu goril nigerijských - žijí tu v 11 jednotlivých lokalitách zhruba na 12 000 km2.

Roger Fotso a jeho kolegové doufají, že film pomůže přiblížit veřejnosti jeden z 25 nejohroženějších druhů primátů na světě a pomůže jeho ochraně. Odhaduje se, že v současnosti žije již jen necelých 300 jedinců gorily nigerijské. I když je tento poddruh gorily kriticky ohrožený a je chráněn, ochranářské snahy musejí neustále čelit silnému tlaku pytláků. Další věcí, která gorily nigerijské ohrožuje, je ničení původních deštných lesů v této oblasti.

Zdroj: Rare Footage of the Rarest Ape, Wildlife Conservation Society (WCS)

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení