Výstavy v Moskvě

21. květen 2009

V tomto týdnu byly v Moskvě zahájeny dvě výstavy, které spojuje společné téma - primáti.

V Českém kulturním centru se 19. května konala slavnostní vernisáž výstavy o fenoménu projektu Odhalení, tentokrát s podtitulem Odhalení pokračuje. Projekt se moskevské veřejnosti představil už v loňském roce, kdy velký zájem zaznamenaly akce spojené s jeho prezentací na podzimním knižním veletrhu a také právě v Českém centru. Na podnět tohoto kulturního střediska se výstava do Moskvy vrací, panely s velkoformátovými fotografiemi nejen seznamují s tříletým vývojem projektu, ale také s jeho dalšími záměry.

Výstavu na vernisáži představila primatoložka Marina Vančatová, zmínila velký přínos projektu dalšímu primatologickému výzkumu a doprovodila výstavu odborným výkladem s videoprojekcí.

Přednáška Mariny Vančatové

Druhou výstavou, která zasluhuje pozornost všech, kdo se zajímají o život a schopnosti primátů, je výstava Lidoopi malují, která byla otevřena 20. května v moskevském Darwinově centru.

Seznamuje návštěvníky s kresbami, které vytvořili během posledních deseti let šimpanzi, gorily i orangutani z pěti českých zoologických zahrad. Unikátní výstava poukazuje na fakt, že u primátů lze najít kořeny takových specifických lidských znaků, jakými jsou řeč, kultura a umění. I tuto výstavu zahajovala Marina Vančatová a doprovodila ji odborným komentářem.

Vernisáž výstavy Lidoopi malují
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení