Výstava v Myslbeku "Bolševismus nikdy" - 1945

23. leden 2013

Dvacátého třetího ledna 1945 vysílá odbočka Říšského rozhlasu v Praze velice zvláštní reportáž. Její realizací byl pověřen reportér Alfréd Technik. Procházejme se spolu s ním chvíli výstavním pavilonem Myslbek v Praze a povšimněte si jeho nezúčastněného výrazu v hlase, ten je velmi výmluvný.

Mohla by to být docela zajímavá otázka do nějaké vědomostní soutěže: o čem vypovídá to, co Alfréd Technik ve své reportáži tak sugestivně líčí? Pravděpodobná odpověď by zněla, že jde patrně o zvěrstva nacistického režimu, že jsou to výjevy z koncentračních táborů. Opravdu to tak působí, ale nezapomeňme na datum – 23. ledna 1945. Ještě několik měsíců tu bude Protektorát a světová válka. Historický zvukový záběr nás vede na výstavu nazvanou „Bolševismus nikdy“. Uspořádala ji protektorátní organizace vzniklá o pouhý rok dříve – česká liga proti bolševismu. Hlavní náplní její činnosti byla protisovětská propaganda. Německo bylo v jejích kampaních prezentováno naopak jako zachránce Evropské civilizace.

Říkává se, že máme naslouchat svým nepřátelům, neboť jedině oni dovedou bez skrupulí pojmenovat naše chyby. Tady máme příklad ze skutečného života. Válečná propaganda Německa pomlouvá otevřeně a drasticky Sovětský svaz. Ne každý v té době však kampani věří – jednak z principiálního odporu vůči Říši, jednak pro tehdejší všeobecné sympatie k sovětskému Rusku podpořené navíc zkušeností Mnichova a přirozeně také z obyčejné nevědomosti. Teprve dnes když víme, kam a jak se dějiny vrtnou za pouhých pár let od 23. ledna 1945, vynikne zvláštní paradox této německé válečné propagandy natočené v síních pavilonu Myslbek.

Spustit audio