Vysíláme minutové hry, které napsali sami posluchači

4. únor 2014
Minutová hra , Minutová hra

Český rozhlas natočil osmnáct minutových her, které mu zaslali sami posluchači a od pondělí 3. února je bude vysílat na stanici Vltava. Vzniklé minuatury jsou výsledkem soutěže, kterou rozhlas vyhlásil krátce po spuštění projektu v říjnu 2012. Za několik měsíců jich zájemci zaslali asi tisíc a nejlepší z nich režiséři převedli do zvukové formy.

„Hry jsme už vysílali cestujícím v metru, byly převedeny do komiksové podoby a nyní jsme díky nim možná našli několik nových scenáristických talentů,“ říká Kateřina Rathouská, dramaturgyně a autorka projektu, kterou velký zájem o účast v soutěži překvapil.

Jedním z objevů je pro ni i architekt Jan Hladík, jehož tři hry byly pro vysílání vybrány a ČRo s ním plánuje další spolupráci. Jak sám říká, v minulosti už napsal námět na sci-fi povídku, který však schoval do šuplíku, a tak na konci roku 2012 uvítal možnost zúčastnit se rozhlasové soutěže.

03054011.jpeg

„I když mi bylo předem jasné, že nedosáhnu takové úrovně, jakou mají minutové hry Motivační pohovor, Chutnalo ti to? nebo Babička. Jako architekt a designér jsem se kdysi zúčastnil mnoha soutěží, tak jsem se tentokrát rozhodl prohrát v takovém oboru, kterému alespoň tolik nerozumím,“ říká s nadsázkou Hladík.

A o čem psal? „Lákalo mě zpracovat témata, jaká jsem ještě nikdy neviděl ani neslyšel. Napsal jsem například hru o poslední minutě lidské civilizace před jejím zánikem nebo surrealistickou hříčku Pacient, kterou posluchači uslyší 17. února. Občas jsem se opřel o historické události či osobnosti a trochu jsem fabuloval,“ doplňuje architekt.

Minutové hry tak umožnily vyzkoušet si práci scenáristy lidem, kteří by si na dlouhou rozhlasovou hru nebo prózu netroufli. „Bylo velmi zajímavé sledovat, kdo a s jakým námětem se do soutěže přihlásil. Častým důvodem vyřazení byl například fakt, že se hra nedala realizovat v rozhlasu, protože byla 'příliš vizuální'", uvedla Kateřina Rathouská.

Výsledky posluchačské soutěže bude vysílat stanice Český rozhlas Vltava od 3. do 22. února (denně kromě neděle). Všechny hry si můžete poslechnout také na stránce minutovehry.cz.

>> Zpět na hlasování

autoři: krs , Lenka Pitronová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.