Vypočítavé lysky počítají

6. červen 2003

Biolog Bruce Lyon z Kalifornské univerzity v Santa Cruz zjistil, že kanadské lysky jsou nejen pěkně vypočítavé, ale navíc umějí počítat do osmi. Čtyři roky jezdil americký biolog do Kanady studovat život lysek. Ty nemají v anglicky mluvících zemích pověst velkých "inteligentů". Slovo "coot" se tu používá nejen jako zoologické označení pro lysku, ale i k nelichotivému pojmenování člověka mdlého ducha.

Lyon se krok za krokem propracovával ke zjištění, že si lysky pověst hloupých ptáků nezaslouží. Jen dvě procenta lysek vyvedou všechna mláďata, úmrtnost potomků je děsivá - hladu padne za oběť každé druhé mládě. Lysky proto nevynechávají jedinou příležitost, jak zvýšit šance na rozmnožení potomstva. Uchylují se k taktice, kterou dobře známe od kukaček. Na rozdíl od nich však nesnášejí vejce do hnízd cizích ptačích druhů, ale samice podstrkávají vejce do hnízda svým lysčím sousedkám. Je to velmi účinný trik, protože matku nestojí odchování mláděte cizí pomocí žádné úsilí.

Lysky ale nejsou hloupé. Dr. Lyon našel v jejich hnízdech v průměru tři cizí vajíčka a zjistil, že se s nimi lysky dovedou vypořádat. Lysky mají totiž plánované rodičovství, snášejí většinou osm vajec. A regulují velikost snůšky výhradně počtem vlastních vajec. Umějí rozlišit vlastní vejce od cizích a dovedou počítat. Samice jakoby v duchu počítala: Tak tahle dvě vejce mi sem podstrčily sousedky, a ta se nepočítají. Já musím mít v hnízdě osm vlastních, nádherně kropenatých vajíček.

Lyska

Lysky svými matematickými výkony překvapily. Zvířata zjevně dovedou vnímat rozdíly v počtech různých předmětů. Potkany i holuby lze vycvičit k "napočítání" až do několika desítek. Příklad lysek z kanadských jezer naznačil, že tato schopnost může být mezi živočichy překvapivě rozšířená. Lysky sice mají "ptačí mozečky", ale hloupé nejsou!

Spustit audio