Vypadají jako rabíni - a jsou to rabíni!

16. listopad 2008

Do Prahy tento týden přicestovaly dvě stovky rabínů ze všech evropských států. Setkání, které pořádala Konference evropských rabínů, navázalo na Světové fórum o holocaustu, které se uskutečnilo v Bruselu, jako připomínka 70 let od Křišťálové noci. Hostem Evy Hůlkové je Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v Praze.

Pane Krausi, papež Benedikt XVI., když vzdával poctu obětem Křišťálové noci, tak mimo jiné vyzval veřejnost k angažovanosti na všech úrovních proti všem formám antisemitismu a diskriminace a k výchově zejména mladých lidí k vzájemné úctě. Řekněte mi - není to vlastně smutné, když plných sedmdesát let od Křišťálové noci je třeba vyzývat světovou veřejnost, aby si všímala projevů antisemitismu? "Smutné to je, samozřejmě. Ale musím říci, že je to fenomén, který má dnes v Evropě mnoho forem. Takže se nejedná jenom o antisemitismus, ale o určitou náladu v celé společnosti. A vlastně to násilí jako takové se manifestuje i jinak, než v těch antisemitnských činech."

Co vy osobně považujete za nejvýznamnější výstup ze setkání rabínů tady v Praze? "Trochu vás poopravím - ono jich nebylo dvě stě, ono jich bylo tři sta rabínů... Takže je to jedna z nejvýznamnějších akcí poslední doby v rabínském světě. Všichni účastníci se shodli na tom, že lepší místo, než Prahu si vybrat nemohli, a to ze tří důvodů: jednak se blíží - příští rok v září - 400 let od úmrtí jednoho z největších myslitelů judaismu, a to je nám velmi dobře známý rabi Löw, v rabínském světě známý spíše jako pražský Maharal. Druhým důvodem, možná politickým, bylo to, že Česká republika se ujme předsednictví Evropské unie a je spousta věcí, které se dotýkají nejen české židovské komunity, ale všech evropských komunit, a třetí důvod, to je sedmdesáté výročí Křišťálové noci - z těch 265 vypálených synagog bohužel 35 bylo na našem území..."

Pane Krausi, rabíny přijal na Pražském hradě prezident Václav Klaus - vy tento fakt interpretujete jak? "Tak, že to byl v podstatě velký oboustranný zájem. Pan prezident samozřejmě vyjádřil určitá stanoviska, která velice konvenovala Konferenci evropských rabínů, a naopak - Konference evropských rabínů upozornila zase na některé věci, které například pan prezident sám osobně neznal - a koneckonců to není ani široké veřejnosti příliš známo: hrozí zde určitá regulace ze strany Evropské unie, která se týká rituální porážky. A to je pro lidi, kteří žijí způsobem náboženským, věc, která je nesmírně důležitá."

Shodou okolností došlo v těchto dnech v Praze k incidentu, kdy byl neonacisty napaden rabín. Jak byste komentoval tento tristní fakt? " Já musím říci, že to nemělo vůbec žádnou souvislost..." ...Nemělo, samozřejmě, že nemělo... říkám - shodou okolností.... "Přesně tak - shodou okolností. Je to přesně, jak říkáte: fakt zcela tristní, ale podle mě naprosto okrajový. Já naopak musím říci, že 300 rabínů, kteří jsou vizuálně velmi atraktivní, protože jsou oblečeni jako rabíni, vypadají jako rabíni a každý na první pohled pozná, že jsou to praktikující Židé - tak se zcela volně a normálně pohybovali po celé Praze. A říkali, jak se velmi sblížili se zdejším českým prostředím, jak je lidé oslovovali na ulicích a vyjadřovali jim nesmírné sympatie. Což není pro mě zas až tak překvapivá záležitost, protože to je určitý trend, který v české společnosti naštěstí pořád je."

autor: ehů
Spustit audio