Vraťte se zdravá a krásná

11. srpen 2010

5. 8. 1938 přišel pan profesor Vondráček do rozhlasu, aby natočil svoji populární přednášku určenou především posluchačkám na téma: jak z hlediska zdraví nejlépe naplánovat a strávit svoji dovolenou.Prof. MUDr Vladimír Vondráček (1895 - 1978 ) byl váženou osobností v odborných i laických kruzích. Byl nejprve docentem psychologie, ale studoval také interní lékařství a psychiatrii.Jeho rozhlasové přednášky patří k těm profesionálně nejlépe zvládnutým. Je znát, že vystupoval nejen ve vysokoškolských posluchárnách, ale napsal také mnoho knih pro veřejnost, popularizujících zdravý styl života.

Pan profesor byl podle pamětníků vysoký, hubený a s neodmyslitelným vousem. Byla to snad nejnápadnější postava v profesorském sboru lékařské fakulty. Pro jeho postavu mu studenti říkali Ibis. Karikaturista Bidlo se o něm vyjádřil, že: "když ten v zimě nastydne od nohou, tak teprve v létě dostane rýmu". Byl nesmírně vtipný, pohotový se suchým humorem, kterým obratem reagoval na otázky studentů a novinářů například takto:
Co si přeji k narozeninám? K narozeninám je ustáleným zvykem přáti si především zdraví. Já si však myslím, že je lepší být mírně churav a šťasten, než být zdráv a nešťasten. Proč jsem se dožil takového věku? Protože jsem byl stále nemocný. Všichni mí přátelé, kteří byli stále zdraví, jsou už mrtví.
Jak sportuji? Já příliš nesportuji. Mým jediným sportem jsou takové smutné procházky. Proč smutné? Protože se jdu vždy projít na pohřeb některého ze svých přátel, kteří pravidelně sportovali, nebo je jedu navštívit do nemocnice, kde leží s nohou v sádře.
Práce je krásná věc, nesmí se však státi výhradním účelem života.
Zkoušel jsem lék na nejlevnějším pokusném zvířeti, totiž na sobě.
Padesátka je věk, kdy se člověk v poměrném mládí dožívá úctyhodného
stáří.

Prof. Vondráček byl vynikající publicista. Psal velmi poutavě a srozumitelně: O psychiatrii, psychiatrech a blázincích (1925), fejetony Čtení o zdraví a nemocech (1941), O těle, duši a duševní hygieně (1949) a Fantastické a magické z hlediska psychiatrie (1968).
Ve 30. a 40. letech docházel také do rozhlasového studia, aby natočil pro posluchače některé ze svých populárních přednášek. 5. 8. 1938 takto pronesl přednášku o příznivém účinku dovolených zejména pro pracující vdané ženy. Jsou to populárně podané rady na smysluplnou dovolenou…například rady jak se koupat, jak pobývat na vzduchu, navazování známostí o dovolených, o tom, že mírná nuda slouží k našemu zotavení…

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio