Volba Emila Háchy prezidentem - 1938

30. listopad 2013

Poté, co byla na konci září 1938 uzavřena tak zvaná Mnichovská dohoda, poté, co na jejím základě muselo Československo počínaje 1. říjnem postoupit velké části svého území hitlerovskému Německu, abdikoval 5. října na svou funkci prezident Eduard Beneš.

Vzápětí byl přijat ústavní zákon o autonomii Slovenska a Podkarpatské Rusi, nastalo období, které se nazývá Druhá republika. Do jejího čela byl v roli prezidenta zvolen doktor práv Emil Hácha. Hácha byl na funkci prezidenta navržen proto, že byl dosud osobností přísně neutrální, současně měl zkušenosti s řízením velké a důležité instituce – od roku 1925 byl prezidentem Nejvyššího správního soudu.

Hácha po delším váhání a přemlouvání ze strany přátel kandidátskou úlohu přijel. K prezidentské volbě došlo 30. listopadu roku 1938. Z této slavnostní události vysílal Československý rozhlas přímý přenos. Poslechneme si z něj několik pasáží. Nejprve to bude komentář, v němž je výstižně zachycena situace, za níž k volbě prezidenta docházelo, současně naděje, s nimiž byl tento akt spojován.

Spustit audio