Vlasta Burian a opera - 1944

21. listopad 2013

Máme v našem archivu celou řadu vystoupení českého herce a „krále komiků“, jak bývá označován Vlasta Burian. Ostatně ten spolupracoval s Československým rozhlasem na vysílání pro děti, či kabaretních večerech už od roku 1926 – tou dobou už měl sice 35letý Burian v Praze své divadlo, ale např. na filmovém plátně teprve první krůčky v němých filmech.

Náš archiv obsahuje řadu jeho scének, skečů, anekdot, písní a parodií, a my si z nich vybereme dvě setkání, která dokládají organické spojení Vlasta Burian a opera. Herec ji měl totiž velmi rád už od dětství a nejednou si operu rád zazpíval či „zaparodoval“. Během okupace dokonce Vlasta Burian vystoupil v Národním divadle jako Principál ve Smetanově Prodané nevěstě.

Později se vyjádřil, že tak chtěl demonstrovat své upřímné češství. A právě kuplet Principála a Esmeraldy z této opery si poslechneme: jde o vzácný duet, který dnes (a už dlouho) v opeře nezaznívá, protože Smetana jej v novější verzi své Prodané nevěsty vypustil. Tak tedy z původní, singspielové „prodanky“ kuplet „Ten staví se svatouškem“ – Vlasta Burian je Principálem, Esmeraldou Marie Kalabisová.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio