Vietnam a jeho přírodní bohatství

7. prosinec 2011

8. prosince pokračuje v Botanické zahradě hl.m. Prahy cyklus přednášek. Tentokrát se vydáme do Vietnamu, kde bádali i tři odborníci zmíněné botanické zahrady.

Botanická zahrada v Troji a Institut tropické biologie zahájily v letošním roce spolupráci při výzkumu biodiverzity vytipovaných oblastí Vietnamu. Od 20. června do 17. července 2011 proběhla první společná expedice, ve které byla i Romana Rybková, kurátorka sbírky zázvorovitých rostlin a průvodkyně přednáškou.

Tým pracovníků se zatím seznámil pouze s menší částí území rezervace na vrcholu hory Hon Ba a v horních partiích východních svahů. Celá oblast je obtížně přístupná díky charakteru samotného lesa a profilu hor, území rezervace je bez lidského osídlení a proto i bez použitelných cest. „Prozatím bylo zpracováno 140 druhů rostlin jako herbářových položek, fotograficky zdokumentováno a určeno více než dalších 200 druhů vyšších rostlin, z toho řada druhů chráněných Washingtonskou dohodou…“, přibližuje Romana Rybková. Mezi nálezy jsou druhy prvně potvrzené pro Vietnam právě touto společnou expedicí.

Přednáška se uskuteční ve výstavním sále při venkovní expozici Botanické zahrady od v 17.30 hodin.

Z cyklu přednášek ještě zbývá:
15.12. Největší zoologické objevy posledních let– Jan Hošek

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio