Videopohádky si můžete stáhnout do mobilu

5. březen 2008

Když před rokem a půl získal projekt Odhalení prestižní ocenění "Zlatá panda" na festivalu Wildscreen v anglickém Bristolu, bylo to v kategorii multimediální projekty. Tím bylo oceněno zejména to, že projekt Odhalení dokázal najít svůj obraz v nejrůznějších rovinách komunikace a tyto roviny propojit do jednolitého celku. Odhalení od svého začátku existovalo jako nepřetržitý webový přenos, jako pravidelné televizní magazíny, rozhlasové reportáže i psané články na internetu.

Projekt Odhalení v mobilních telefonechV době, kdy všichni masivně používáme různé služby operátorů, jako je např. posílání multimediálních zpráv MMS, je již běžné se přes mobilní telefony připojovat k internetu a prohlížet si webové stránky. Většina velkých portálů nabízí upravené stránky pro různá přenosná zařízení s ohledem na malé displeje a různá omezení datových přenosů.I projekt Odhalení si můžete prohlížet na svých mobilních telefonech. Máte možnost si prohlížet klasické webové stránky, které denně navštěvujete ze svých počítačů na adrese www.rozhlas.cz/odhaleni .Bohužel např. živé vysílání z pavilonu nebo záznamy magazínů nejdou v mobilních telefonech přehrát, protože nasazené technologie pro přímé přenosy zatím nemají výraznou podporu u výrobců anebo je relativně obtížné potřebné programy stáhnout a nainstalovat do vašeho telefonu. Většinou se také jedná o komerční software v hodnotě několika stovek korun. Také stránky připravované pro monitory vašich počítačů nejsou úplně přehledné na malém displeji mobilního telefonu a jejich natažení trvá dlouhou dobu.Proto jsme připravili pro fanoušky projektu Odhalení speciální stránku www.rozhlas.cz/pda/odhaleni, kde najdete v jednoduché grafické formě aktuální články a především vybraná videa (v tuto chvíli pohádky), která jsou speciálně upravená pro mobilní telefony. Pokud používáte telefony přibližně 1 rok staré, které mají podporu videoformátu 3gp, a máte povolený přístup na internet, můžete se podívat na gorily klidně i někde na cestách.Upozornění: Přehrání videosouborů na mobilním telefonu je datově velmi náročné. Pokud nemáte aktivovaný tarif pro neomezený přenos dat, může cena za stažení jednoho videa přesáhnout 100 Kč. Peníze platíte i za běžné prohlížení stránek a je dobré si zjistit podmínky u vašeho mobilního operátora. Nejlepší bude, když si stránky a videa nejdříve prohlídnete ze svého počítače tím, že si zadáte již zmíněnou adresu www.rozhlas.cz/pda/odhaleni. Pro stažení souboru do počítače kliknete pravým tlačítkem myši na odkaz, zvolíte "uložit cíl jako" a uložíte na vámi vybrané místo na disku.Pro sledování zde umístěných videosouborů můžete použít např. program VLC (klikněte zde pro stažení programu VLC).Nutné vybavení mobilních telefonů
Přenos dat: GPRS/EDGE
Multimédia: podpora formátu 3gp
Digitální služby: webový prohlížeč xHTML s podporou TCP/IP
Paměť: paměťová karta pro uložení stažených dat

Postupem času se k nim přidávala další a další média. Vyšly knihy, DVD a nedávno také zvukové CD s pohádkami a písničkami. Ale Odhalení se neuzavírá ani moderním komunikačním technologiím. Na podzim 2006 vstoupilo do virtuálního Second lifu, minulý týden se rozběhly gorilí blogy a tento týden máme pro vás další novinku, tentokrát související s mobilní komunikací.

Pokud chcete mít stále při sobě něco pro chvíle čekání, smutku anebo nudy - třeba krátkou roztomilou gorilí pohádku, můžete si ji teď stáhnout do svého mobilu. A vybrat si můžete rovnou z osmi různých pohádek. Avšak pozor! Dříve než si ovšem některou z nich do svého mobilu stáhnete, musíme vás přece jenom upozornit.

Stránky přizpůsobené mobilnímu telefonu

Datové přenosy nejsou standardní službou, kterou má většina zákazníků mobilních operátorů aktivovanou. Než začnete stahovat videosoubory, ověřte si, jaký máte tarif u vašeho mobilního operátora. Pokud nemáte aktivované neomezené datové přenosy, pak stažení jedné takové pohádky může představovat i částku přesahující 100 Kč. To není cena za naši pohádku. To je cena, kterou zaplatíte mobilním operátorům, pokud nemáte aktivovaný tarif pro neomezený přenos dat.

Zvažte tedy sami, zda se vám vzhledem k vašemu tarifu vyplatí naše videa do mobilu stahovat. Pokud ano, vyťukejte si na mobilu adresu www.rozhlas.cz/pda/odhaleni a vedle tohoto článku přikládáme návod, jak pohodlně stahovat videa do mobilu. Hezkou zábavu.

Spustit audio
Projekt Odhalení