Velká čínská zeď (pátek 8. října 2004)

8. říjen 2004

Satelitní data z posledních dnů potvrzují, že se Čingis zastavil u veletoku Chuang-che (Žlutá řeka) v severním výběžku provincie Ningxia Hui, která zde vybíhá do obrovské čínské provincie Vnitřní Mongolsko lemující hranice Číny a Mongolska. Severně od hlavního města provincie Yinchuanu se nacházejí zbytky Velké čínské zdi, a právě v těchto místech se Čingis zdržuje.

Velká čínská zeď patří bezesporu mezi nejznámější kulturní památky, přímo symboly této země. Měla být ochranou před výbojnými kmeny, hlavně Mongoly se slavným vůdcem Čingischánem v čele. Za tvůrce Zdi bývá nejčastěji považován První svrchovaný císař Čchin Š'chuang-ti, sjednotitel Číny žijící v 3. století př. n. l., který budoval toto dílo jako propojení obranných zdí z dusané hlíny, postavených již v 5. stol. př. n. l. Nynější podobu ovšem Zeď dostala až za dynastie Ming v 15. a 16. století, kdy došlo k přestavbě za pomocí cihel a kamenných desek a tehdejší obnova trvala přes sto let.

Satelitní lokace Čingise se soustřeďují přímo do blízkého okolí Žluté řeky poblíž města Mataigou, které se nachází asi 40 kilometrů severovýchodně od hlavního města Yinchuanu. V provincii (přesněji řečeno autonomní oblasti) Ningxia Hui žije více než 5,5 milionu obyvatel, přičemž asi třetinu tvoří místní národ Hui, jehož příslušníci jsou vyznáním muslimové. Pro hlavní město jsem si vyhledal i předpověď počasí, která naznačuje, v jakých podmínkách tam Čingis pobývá. Denní teploty dosahují až přes 20 °C, ale noční teploty se pohybují jen několik stupňů nad nulou a v polovině příštího týdne má být v noci lehký mrazík. Potom by se mělo opět oteplit a uvidíme, jak bude Čingis na tyto změny reagovat. Osobně se domnívám, že zůstane ještě nějakou dobu na této zastávce. Velmi podobné počasí je předpovídáno i pro střední Mongolsko, kde samička Tuja stále vyčkává před svojí cestou k jihu.

autor: František Pojer
Spustit audio