Vedem: Cesta terezínských kluků stále pokračuje

16. prosinec 2012

Život v terezínském ghettu za druhé světové války očima tehdejších kluků – ale i jejich dnešních vrstevníků. To vše nabízí nově otevřená výstava v Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze.

Cesta terezínských kluků stále pokračuje. A to přesto, že letos 11. prosince uběhlo už 70 let od chvíle, kdy spatřilo světlo světa první číslo jejich časopisu Vedem. Ten v ghettu pod taktovkou šéfredaktora Petra Ginze tajně vydávali dva roky. Ze stovky čtrnáctiletých až šestnáctiletých židovských chlapců z Domova 1, kteří se na tvorbě časopisu podíleli, jich nacistické koncentráky přežilo patnáct.

Nyní, po 70 letech, se časopis znovu objevil v novém hávu. Několik skupinek dnešních chlapců a dívek vydalo vlastní představu o tom, jak by časopis Vedem mohl vypadat v současnosti, jak vysvětluje student pražského gymnázia Přírodní škola Matouš Bičák:

„Ten časopis zcela ojediněle zachovává všechny reálie, a vůbec i příběhy, popisuje různá místa v tom ghettu očima tehdejších dětí. Jsou tam rubriky, povídky, ale i reportáže, které zachycují skutečně jednotlivá místa v ghettu. My se tématu Terezína a časopisu Vedem věnujeme už od roku 2010, spustili jsme webové stránky www.vedem-terezin.cz, kde jsme zpřístupnili jednak skeny časopisu Vedem i další časopisy, a postupně se snažíme navázat na to, co kluci v Terezíně začali. A nám se na tom velice líbí, že ty věci stále žijí, že se zhudebňují jejich básně a ten příběh stále pokračuje.“

Výstava Vedem: Cesta terezínských kluků stále pokračuje

Studenti a učitelé Přírodní školy navíc v loňském školním roce uspořádali pro žáky základních a středních škol soutěž Převezměte terezínskou štafetu.

„V zadání soutěže bylo, aby se nechali Vedem inspirovat, jednak rubrikami, ale třeba i obsahem. Ale jak navážou, to už bylo na týmech, jestli budou pokračovat v dnešní době nebo se budou snažit vžít se do tehdejší doby a popisovat terezínské ghetto jejich očima, to bylo zcela na nich.“

Soutěže se zúčastnilo 22 týmů z celé České republiky. Každý z nich vytvořil vlastní časopis. Jedno číslo mi představili dva jedenáctiletí autoři, Adam a Filip Bartůškovi:

„My jsme se tam snažili dát nějaké zajímavosti, co by zajímalo ostatní děti, a všechny, co se na to kouknou. Tak třeba jsme tam dali nějaká zajímavá místa. Nebo tam byly nějaké povinné rubriky, a tak jsme tam třeba psali dopis nějakým kamarádům do Terezína, pak jsme tam dali básničku, která byla o ročních obdobích, a trochu to souviselo s Terezínem.“

Život v terezínském chlapeckém Domově 1 a jejich časopis Vedem stejně jako časopisy dnešních pokračovatelů „kluků z Jedničky“ můžete až do poloviny ledna zhlédnout na výstavě v prostorách Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v pražské Maiselově ulici.

Výstava Vedem: Cesta terezínských kluků stále pokračuje

„Časopis Vedem nebo celé to téma má nejen charakter vzdělávací, ale i morální charakter do dnešní doby, že v těžkých chvílích jdou udělat krásné věci a ta hloubka sahá mnohem dál, než se může na první pohled zdát.“

Dodává student gymnázia Přírodní škola Matouš Bičák.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio