Ve vídeňské ZOO se narodil tučňák královský

27. listopad 2006

Po mnoha letech se ve vídeňské zoologické zahradě v Schönbrunnu opět narodil tučňák královský. Před několika dny se mládě, které má v prvním roce svého života černé peří, poprvé ukázalo návštěvníkům. Do té doby se malý "následník trůnu" schovával za maminkou.

Jakého pohlaví je malý tučňák, se ještě neví. Zaměstnanci ZOO chtějí mládě i rodiče chránit před zbytečným stresem, a tak prozatím tuto skutečnost nezjišťují. Na jaře se pak v laboratoři podle vzorku peří zjistí, je-li tučnák princem, anebo princeznou. Jak vysvětlil novinářům zoolog Herwig Pucher, narození tučňáka královského v zajetí je raritou. Výchova tučňáka trvá rok a půl, přičemž rodiče žijí po tuto dobu naprosto monogamně. Poté, co mládě opustí hnízdo, se mnoho párů rozejde, a jedinci si najdou pro výchovu dalšího mláděte nového partnera.

Tučňák Humboldtův

Tento rok byl ve vídeňské ZOO vůbec velice "tučňákový": narodilo se tu totiž osm tučňáků Humboldtových a jeden tučňák skalní. Oba druhy jsou na seznamu ohrožených zvířat. Narození tučňáka skalního je přitom velice vzácná událost. V celé Evropské unii se letos narodila jen tři mláďata tohoto druhu.

Tučňák skalní
autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu