Vaše postřehy: "Pongoland v ZOO Lipsko"

14. září 2007

Zoologická zahrada v Lipsku byla založena v roce 1878, takže patří k nejstarším německým zahradám. Ovšem také k nejprogresivnějším! Během posledních let zde totiž bylo otevřeno hned několik nových pavilonů - např. akvárium, lví savana, sloní chrám Ganesha Mandir a pro příznivce lidoopů patrně nejvýznamnější expozice zvaná Pongoland.

Název Pongo je odvozen od angolské oblasti, kde jsou takto označovány 4 druhy lidoopů. Pongoland byl otevřen v roce 2001 a řadí se mezi největší pavilony primátů na světě. Gorily zde žijí vedle dvou od sebe oddělených skupin šimpanzů, orangutanů, bonobů (lidoopi podobní šimpanzům) a jednoho gibona, který sdílí výběh s orangutany. Vnitřní prostory Pongolandu připomínají pražskou Indonéskou džungli, je tu automatický zavlažovací systém a množství prvků snažících se evokovat přirozené životní prostředí jeho obyvatel. Některé části vnitřních výběhů jsou bez ochranných skel. Gorilí skupinu tvoří pět členů - samec Gorgo (nar. 1981) se dvěma samicemi a dvěma mláďaty. Samice Virginika (1995) je mámou gorilky Kibary (2004) a samici Bebe (1979, ve volné přírodě ) se minulý rok v červenci narodila gorilka Louna. Do letošního května žila v pavilonu také samice N´Diki (1979 v Kamerunu), ale ta, bohužel, zemřela. Samici Effi (1993), která přišla do Lipska v roce 2006, skupina nepřijala, a proto musela být letos přesunuta do nového pavilonu Gorilla Kingdom v londýnské Zoo. Na podlaze lipského gorilího pavilonu není dřevitka, jak to známe z Prahy, ale vrstva zeminy porostlá rostlinami a dokonce potůček s jezírkem. Ošetřovatelé krmí primáty z vyvýšených plošin nebo v zázemí pavilonu.

Zoologická zahrada v Lipsku spolupracuje na vědeckých projektech s významnými německými institucemi. V Pongolandu se výzkumu chování lidoopů věnuje specializované pracoviště Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii. Další zajímavostí je, že v Lipsku žila do roku 1995 i Kamba, která je od roku 2005 nejstarším členem pražské gorilí rodiny.
Podrobnější informace o zoo v Lipsku můžete nalézt na www.zoo-leipzig.de.

Zoo Lipsko - uvnitř Pongolandu
autor: Kateřina Jíšová
Spustit audio
Projekt Odhalení