V ZOO v Calgary se narodilo gorilí mládě

3. červen 2008

V zoologické zahradě v Calgary se 15. května ve tři hodny ráno narodilo zdravé mládě gorily nížinné. Možná se vám tato zpráva nezdá ohromující, ostatně, ročně se v zajetí narodí 30 až 40 gorilích mláďat, v ZOO Calgary ovšem prodělali s gorilím chovem dosti strastiplnou cestu, a proto si mláděte velmi cení, věnují mu maximální péči a doposud ho také chrání před zraky veřejnosti.

Otcem mláděte je stříbrohřbetý samec Kakinga, kterému je 29 let, a matkou dvanáctiletá samice Zuri. Ta již za sebou má jednu zkušenost s mateřstvím, bohužel velmi krátkou. Před dvěma lety se jí narodilo mládě, o které se od prvních dnů starala. Přišla o něj, když jí ho její nevlastní sestra Tabitha uloupila. Zuri byla natolik bázlivá, že si nedokázala vydobýt mládě zpět. Novorozeně přežilo pouze dvanáct dní. Od té doby se ale změnilo hierarchické uspořádání skupiny. Zuri dnes zastává pozici nejvýše postavené samice a těší se přízni a ochraně samce Kakingy.

Když se ošetřovatelé dozvěděli, že je znovu březí, obávali se, zda úlohu matky tentokrát zvládne, proto se několik měsíců před porodem snažili předejít případným komplikacím. Aby jako matka mládě bez problémů přijala, dostávala Zuri praktické kurzy, jak potomka chovat, chránit a kojit - vše jí ošetřovatelé názorně ukazovali na "panence" - atrapě gorilího mláděte.

Novorozená gorilka

Přes všechna opatření byla situace po porodu dramatická. Zuri o mládě nejevila sebemenší zájem a neuměla se o něj postarat. Proto ošetřovatelé museli přikročit k přikrmování mláděte. Obávali se také , aby v prvních dnech nepodlehlo nějaké infekci, když nedostávalo protilátky z mateřského mléka. Naštěstí byl nedostatek mateřského chování způsoben jen hormonálními změnami po porodu (ostatně, stává se to i lidským matkám).

Dnes už Zuri své mládě krmí a hýčká ve svém náručí, přikrmováno je ale stále. Mládě přijala celá čtyřčlenná gorilí tlupa. Sedmiletá Barika sice jeví známky osamocení (byla dříve zvyklá hrát si se Zuri a teď na ní novopečená maminka těžko najde chvilku času), přesto však i ona přijala mládě se zvědavostí a bez žárlivosti. Malá gorilka přibývá na váze, a tak všichni doufají, že je krize zažehnána a další vývoj nebudou provázet žádné velké problémy.

Odpočinek na kolečku
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení