V Zoo Praha se narodil kriticky ohrožený tygr

11. září 2013

V zázemí Pavilonu kočkovitých šelem se narodil samec tygra sumaterského. V Praze jde již o třetí generaci těchto mimořádně vzácných šelem. Znovuotevření pavilonu pro návštěvníky se kvůli klidu pro mládě výrazně oddálilo.

„Porod proběhl v neděli 28. července. Tygřice Surami začala zhruba ve dvě hodiny odpoledne vyhledávat klid v porodním boxu. Okolo třetí hodiny jsme již na kamerách viděli mládě,“ popisuje Věra Makovská, vrchní chovatelka kočkovitých šelem. „Vzhledem k červnovým událostem, kdy byla Surami spolu s Falcem kvůli povodni evakuována do ubikace tygrů ussurijských v horní části zoo a vystavena velké zátěži při uspání a následnému stresu z neznámého prostředí, jsme velmi rádi, že vše zatím probíhá bez komplikací,“ dodává.

Sameček je již třetí generací jedné linie tygrů sumaterských, odchovaných v Praze. V roce 2007 se zde narodil jeho otec – samec Falco, v roce 1994 dědeček – samec Dustin.

„Oprava interiérů probíhá tak, aby samice i mládě měly klid. To znamená, že znovuotevření pavilonu se výrazně oddálilo,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Pavilon otevřeme nejpozději 1. ledna 2014.“

Malý tygr již začíná opouštět porodní box

Mladý samec je podle chovatelů velmi vitální. V uplynulém týdnu dosáhl váhy 3,5 kila, již mu vyrostly řezáky a začíná pomalu vylézat z porodní boudy. Do venkovního výběhu začne chodit zhruba v listopadu, a návštěvníci ho tak možná uvidí ještě před otevřením interiérů pavilonu. „Bude záležet, zda bude šikovný a schopný následovat matku,“ uzavírá chovatelka Věra Makovská.

Tygr sumaterský je nejmenším z pěti poddruhů tygra. Patří ke kriticky ohroženým druhům. Žije pouze na ostrově Sumatra v Indonésii. V tamních rezervacích zbývá jen něco málo přes 400 jedinců. V zoologických zahradách Evropy žije kolem 100 zvířat. Odchovy v zajetí jsou stále raritou.

Spustit audio