V Rusku vyšetřují záhadné "zmizení" pravoslavného chrámu

16. listopad 2008

Může ze zemského povrchu jen tak zmizet 200 let starý kostel, aniž by si toho někdo všiml? Jak tento týden potvrdila ruská pravoslavná církev, může, a to dokonce aniž by šlo o zázrak. Podle zástupců církve se kostel "ztratil" v Ivanovské oblasti. Jak se ale ukázalo, záhada má velmi prosté vysvětlení.

Doslova cihlu po cihle rozebrali neznámí zloději pravoslavný chrám v ruské vesnici Komárovo zhruba 300 kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Z kostela postaveného v roce 1809 zbyly pouze základy a torzo stěn. Podle zástupců místní diecéze stavba zmizela v průběhu října. Kostel stál na odlehlém místě a duchovní ho navštěvovali jen příležitostně, proto záhadu zaregistrovali až se zpožděním.

Rozkradení chrámu je podle zástupců diecéze pro ruskou ortodoxní církev o to větší ztrátou, že v něm hodlala obnovit pravidelné bohoslužby. Stavba byla totiž v poměrně dobrém stavu, i přesto že se léta nepoužívala.

Kostel postihl stejný osud jako mnoho jiných církevních budov - ve třicátých letech ho úřady zavřely, do roku 1988 v něm pak fungovala škola pro postižené děti. O obnovení původní funkce chrámu se církev snažila od devadesátých let, nakonec ale bohoslužby znovu zavést nestihla.

Úřady nyní vyšetřují, kdo má "zmizení" kostela na svědomí. Jak ruským médiím potvrdil Otec Vitalij z místní diecéze v Ivanovském kraji, v centrálním Rusku zdaleka nejde o ojedinělý případ. Církevní majetek je pro ruské zloděje častým lákadlem, obzvlášť na venkově, který trápí vysoká nezaměstnanost, drobná kriminalita a rozšířený alkoholismus.

autoři: lek , dka
Spustit audio