V plzeňské zoo sledují online narození mláděte nosorožce indického

8. leden 2014

S napětím a očekáváním chodí zaměstnanci plzeňské zoo kolem pavilonu nosorožců. Samička nosorožce indického Manjula čeká první mládě. To má přijít na svět v nejbližší době.

Manjula (nar. 27.4. 2008 v Tierparku Berlín) nyní váží 1800 kg a je ráda úplně sama, netouží po společnosti ani samečka Baabua (*2004), ani ošetřovatelů.

Její vnitřní expozici zabírá online přenos na webu Zoo Plzeň.

Pokud není Manjula na online přenosu vidět, pak je v době úklidu ve vedlejším boxu, nebo v boční části ubikace. Za příznivého počasí může být i na venkovním výběhu. V těchto případech je mimo zorné pole kamery.

Půjde o první porod nosorožce indického v Plzni, pro oba rodiče jde o premiéru. Plzeňská zoo je nyní chová jako jediná v Česku. Samec Baabuu je místní největší zvíře (2300kg) a v listopadu mu bude již 10 let.

Pohled z webové kamery

V ČR se již 3 indičtí nosorožci narodili v Zoo Dvůr Králové nad Labem, naposledy to byla v září 1997 samička Nova. V Evropě žije nyní 66 těchto nosorožců ve 24 zoo, v roce 2013 byl odchován 1 samec a 3 samičky. Z nich je 32 ve věku do 10 let. Pouze 7 zvířat v Evropě pochází z volné přírody, ostatní jsou narozeni v lidské péči.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio