V pavilonu zatím nic nového

22. leden 2007

Kamba se většinu dne straní skupiny a hlavně polehává, odpočívá. Jejím nejoblíbenějším místem je ve dne plošinka nad schody, kudy před více jak rokem do pavilonu vstoupila. V noci naopak spala u stěny, oddělující pavilon od chodby pro návštěvníky.

Již čtvrtý den sledujeme nepřetržitě Kambu a doufáme, že se nám podaří zaznamenat porod jejího mláděte v přímém přenosu. Po čtyřech hodinách se střídají redaktoři i technici ČRo Leonardo a On-line u ovladače dálkově řízené kamery s nočním viděním, která je umístěná v pavilonu goril a vidí prakticky celou plochu pavilonu. Obraz Ve dne pak aktuální obraz zprostředkovávají i další dvě kamery, mezi kterými si zájemci mohou volit.

Dnes v noci jsme sledovali, že Kamba nespí trvale, ale naopak každé asi dvě hodiny vstává, netrpělivě přechází, upravuje si hnízdo. A dokonce okusuje větve, což jsme dosud zjistili jen u Shindy.

Nic zatím ale podle nás nenasvědčuje tomu, že by měl porod nastat v nejbližších hodinách. Nakolik jsou naše odhady pravdivé a přesné však ukáže až čas. Nezbývá nám než čekat a Kambě držet palce.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení