V novém Africkém pavilonu olomoucké zoo se ubytuje i "Casanova" Quido

1. červenec 2014

A nebude tam rozhodně sám. V tropickém pavilonu s živou vegetací mu budou dělat společnost například štětkouni, krokodýli a opice.

Hrošík liberijský Quido se udržení rodu během svého života chopil více než se ctí. O to cennější je skutečnost, že jen velmi malý počet samců je schopen v zajetí reprodukce. Všechna mláďata narozená v olomoucké zoo byla odchována přirozenou cestou a svůj domov našla v nejrůznějších koutech celé Evropy.

Jak bude nový pavilon vypadat?

Budova je řešena jako jednopodlažní objekt nepravidelného půdorysu, s plochou zelenou střechou, která je z důvodu přívodu světla k vnitřní zeleni částečně prosklená. Interiér bude působit vzdušným dojmem. "Impulsem k vybudování tohoto nového pavilonu byl současný nevyhovující stav ubikací hrošíků liberijských, provizorní domov štětkounů afrických a snaha poskytnout zvířatům větší prostor s výsekem biotopu. Prezentace zvířat v původních výbězích, na kterých zub času vykonal své, už nedopovídá současným představám o tom, jak by ukázka jejich života měla vypadat. Rovněž se přihlíželo k ekonomice. Údržba postarších staveb je vždy nákladná. Jsem rád, že máme možnost zahradu stále rozvíjet," dodává ředitel zoo Radomír Habáň. Pavilon vyroste v místech mezi pavilonem opic a pavilonem žiraf.

Výstavba nového pavilonu bude zahájena letos říjnu, na podzim příštího roku by měla být expozice hotová.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio