V Krasnojarsku (čtvrtek 4. července 2002)

4. červenec 2002

Namačkaní v Toyotě Landcruiser jezdíme sem a tam po Krasnojarsku, z reproduktorů vyhrává každou chvíli jiná místní rozhlasové stanice. V tomhle okamžiku je to Europa Plus a ruský pop vystřídali Queen. Absolvovali jsme už různé povinné návštěvy a setkání, teď nakupujeme tu část vybavení do tajgy, kterou se nevyplatilo stěhovat letadlem. Zítra vyjíždíme na sever. Zdánlivě jde všechno podle plánu...

Do Krasnojarska jsme přiletěli dnes ráno (v šest místního času, v Praze byla půlnoc), zdrželo nás neplánované přistání v Kemerovu kvůli mlze nad Krasnojarskem. A zprávy, které nás čekaly v metropoli střední Sibiře, nebyly ani trochu povzbudivé. Andrej Bajkalov se dopátral jediného hnízda, na jenisejském ostrově asi 500 kilometrů na sever - ovšem vzala ho vysoká voda. Čápi prý ale na ostrově jistě postavili hnízdo jiné? Snažíme se tomu věřit. Zklamání je velké, jeli jsme sem s informacemi, že tito čápi mají mláďata.

Mapa trasy

Ostrovní hnízdo, pokud skutečně existuje, jistě nebude v oblasti jediné. Jenže najít jiné, v husté tajze, je nadlidský úkol. Máme ještě rezervu u Bajkalu, to by ale nebylo ono, protože leží příliš na východě. Naštěstí včera se Přemkovi ozvali zoologové z Novosibirska. Mají informace o celkem osmi hnízdech - ale z doby před třemi lety. Jen na jednom z nich čápi jistě hnízdí i letos, je však otázka, jestli se můžeme spolehnout, že se k němu dostaneme včas.

Poté, co jsme vymysleli několik krizových scénářů, nakonec zůstáváme u původního plánu, byť zatím moc nevychází. Pojedeme na sever. Nejdřív autem, pak lodí. A uvidíme.

Krasnojarsk je centrem stejnojmenné oblasti, která má rozlohu 2 340 000 kilometrů čtverečných, je tedy asi 30x větší než Česká republika. Na této ploše žijí asi tři milióny obyvatel, z nich třetina přímo v Krasnojarsku.

Teploty se nyní pohybují přes den kolem 25 stupňů Celsia.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio