V Bwindi mohou turisté pozorovat novou gorilí rodinu

21. říjen 2008

V ugandském národním parku Bwindi Impenetrable Forest žije další rodina horských goril, která je připravena na interakci s turisty. Třináctičlenná skupina byla postupně habituována na lidskou přítomnost.

Habituací obecně rozumíme navyknutí si a přijetí nějakého podnětu, např. hluku nebo přítomnosti člověka či živočišného druhu, nebo třeba zdomácnění v určitém prostředí. Habituace představuje jednu ze základních forem učení, zahrnující jak vznik návyku na určitý stimul, tak vyhasínání reakce, v němž se neposilovaný podnět stává neúčinným. Někdy je také chápána jako postupné zvyšování pravděpodobnosti vzniku určité reakce organismu na danou situaci.

Pokud jsou tedy gorily vystavovány opakovaně nějaké situaci, může dojít postupně k vymizení původní reakce na ni. Habituace představuje důležitou ochranu před působením podnětů, které ztratily pro organismus význam. Setkávají-li se dlouhodobě gorily s lidmi, kteří je pozorují z určité vzdálenosti a nechovají se k nim nijak útočně, přestanou si jich více méně všímat, nebudou ze strachu odcházet či dokonce utíkat, a gorilí samec, v případě, že jsou zachována jeho pravidla, na lidskou skupinu také nezaútočí. Nutno ale dodat, že se někdy taková habituace stává gorilám osudnou - pokud se setkají například s pytláky a necítí-li se v takové chvíli ohroženy, jejich šance na přežití jsou nulové. Přesto však mají habituační programy svůj smysl. Díky nim lze snáze sledovat početní stavy v jednotlivých gorilích tlupách, narození mláďat, dozvídáme se více o hierarchii ve skupině a gorilím chování vůbec a v neposlední řadě představuje habituace goril bezpodmínečný základ pro realizování tzv. gorilích safari, tedy návštěv průvodců se skupinou turistů. Ty tvoří důležitý zdroj příjmů pro danou oblast či celou zemi, které pomáhají regenerovat zničené hospodářství po občanských válkách a ekonomických otřesech, jsou jednoznačně stabilizujícím prvkem a odrazovým můstkem pro další ekonomický rozvoj, budování infrastruktury, vznik dalších pracovních příležitostí a v neposlední míře také důležitou motivací místních lidí k ochraně přírody.

Horská gorila v n. p. Bwindi

Pracovníci národního parku Bwindi začali s habituací rodiny, vedené stříbrohřbetým samcem jménem Nduhura, v říjnu 2006, kdy se jedna z již přizpůsobených gorilích skupin přesunula z Ugandy do oblasti hranice s Demokratickou republikou Kongo. Tlupa Nduhura tedy prodělala dva roky habituačního procesu, naplánovaného postupně tak, aby si zvykla na občasnou přítomnost malého počtu lidí. Zrovna ve chvíli, kdy byla habituace dokončena, rozhodla se další skupina ugandských goril přesunout za hranice do KDR. Přitom podmínky pro život horských goril ve volné přírodě nejsou v těchto zemích srovnatelné. Zatímco gorilí populace v Ugandě je stabilní a dokonce vzrůstá, situace v bývalém Zairu není zdaleka tak optimistická. Gorilí populaci zde ohrožuje politická nestabilita a přetrvávající násilí ve východní části země, stejně tak jako například bushmeat trade a pytláctví - zrovna nedávno tady bylo několik horských goril zastřeleno. V současnosti žije v Ugandě zhruba 350 goril, což je asi polovina jejich světové populace, zbytek najdeme v Demokratické republice Kongo a ve Rwandě.

V tuto chvíli žijí v národním parku Bwindi čtyří gorilí rodiny habituované na občasnou přítomnost lidí. Každá ze skupin je vedena jedním dominantním samcem, dále ji tvoří několik samic, mláďat a nedospělých samců. Jejich poklidný život je přísně střežen ochranáři.

Národní park Bwindi

A ještě připojím pár údajů pro případné zájemce o střetnutí s horskými gorilami takřka tváří v tvář. Bwindi Impenetrable Forest leží 25 kilometrů od Mghahinga a je vzdálen od ugandského hlavního města, Kampaly, 13 hodin jízdy. Cena za návštěvu u primátů činí 500 dolarů. Detailní informace najdete např. na této adrese. Aby turisté spatřili gorily, musejí, ovšem s nejistým výsledkem, projít mnoho hodin neprostupným terénem. Gorilí skupinu mohou sledovat pouze jednu hodinu. Pracovníci parku kladou hlavní důraz na ochranu goril a četnost návštěv regulují, aby měly gorily pokud možno nerušené životní podmínky. Je důležité skloubit potřeby ochrany území národního parku a jeho obyvatel a potřeb turismu, který přináší do Ugandy cenné finanční prostředky.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení