Už je to tady! (pondělí 23. srpna 1999)

23. srpen 1999

Přinejmenším dvě mláďata -Otakar a Sissi- se ke hnízdu nevrátila a rychle letěla na jih.

Otakara zaznamenal Argos v sobotu v 8.14 UTC na česko-rakouské hranici, kousek od Horního Dvořiště. Sissi byla tentýž den večer, v 19.31 UTC, dokonce daleko v Rakousku - severně od jezera Traunsee (asi šedesát kilometrů VSV od Salzburgu). Otakar se tak během pátečního dopoledne vzdálil od hnízda na 170 kilometrů (!), Sissi uletěla během pátku odpoledne a soboty minimálně 230 kilometrů. Je otázka, jestli budou dál postupovat stejným tempem, nebo se na čas zastaví. Naše dosavadní zkušenosti by nasvědčovaly spíš druhé variantě (což ovšem vůbec nic neznamená).

O Karlovi a Václavovi nemáme zatím informace; jisté je, že v sobotu ani v neděli nebyli u hnízda. Předpokládám, že už budou také hodně daleko.

Kryštof zůstával přinejmenším do neděle ráno na Rakovnicku (v sobotu odpoledne ho dokonce Jarda Šimek pozoroval, jak nad hnízdem kroužil s úplně cizími, patrně pouze protahujícími, čápy!). O Dominice nevíme.

mapa

Zdá se, že mláďata letí společně (znovu pondělí 23. srpna 1999)

Dnes ráno zaměřily satelity i třetí z mláďat; teprve po poledni se ale v Toulouse dopočítali k souřadnicím. Sameček Václav byl v jihovýchodním cípu Německa, co by kamenem dohodil od rakouského Salzburgu. Moc bych za to nedal, že za ním vyjede mnichovský štáb ARD...

Ve směru tahu mláďat je tak nápadná shoda, že si troufám napsat: možná letí společně.

mapa

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio