Útočiště mořských korálů

1. říjen 2013

Resort Eilat na jihu Rudého moře láká potápěče svými barevnými a tvarově různorodými korálovými útesy. Dobrou zprávou je, že mají větší šanci na záchranu než na jiných místech světa.

Korálové útesy představují nejbohatší a nejrozmanitější ekosystém, jaký na Zemi existuje. Naneštěstí je v současné době jejich existence vážně ohrožena. Jednou z nejčastějších příčin je takzvané blednutí korálů, které vědci dávají do spojitosti s oteplováním oceánů. V příliš teplé vodě odumírají symbiotické řasy, které žijí uvnitř korálů a fotosyntézou jim obstarávají živiny. Koráli bez řas jich mají nedostatek, chřadnou a mnohdy odumírají. Frekvence výskytu blednutí celosvětově stoupá, ale jedno místo bylo zatím plně ušetřeno: Eilatský záliv v Rudém moři.

Zdejší koráli neblednou ani tehdy, kdy by kvůli podmínkám svého životního prostředí podle našich znalostí blednout měli. Vědci z Hebrejské univerzity našli pro tento jev vysvětlení: bariéru teplé vody, která se nachází na jihu Rudého moře a která zabránila v přístupu všem genotypům, které nebyly tolerantní vůči teplu. To se stalo po skončení posledního glaciálního maxima, kdy koráli začali znovu osidlovat oblasti, v nichž dočasně vymřeli. Ti, kteří rostou v Eilatském zálivu, proto mají takovou genetickou výbavu, která jim umožňuje snášet i současné změny klimatu.

Korál napadený bílým morem

Vědci předpovídají, že v příštích 10 000 letech zde pravděpodobně k žádnému blednutí nedojde. Pokud se jejich předpověď vyplní, stane se Eilat unikátním (a možná dokonce posledním) útočištěm korálů.

Zdroj: Hebrew University of Jerusalem

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio