Úprava živých plotů

29. březen 2003

Zahradní i parkové dřeviny začínají vstupovat do vegetace, projevuje se to rašením pupenů a prvními přírůstky. Toto období začátku růstu je také příhodným časem k úpravám některých pěstovaných rostlin, zejména živých plotů.

Jsou pěstovány jako ohrazovací útvary při hranicích pozemků, také jako vhodné protihlukové a protiprachové překážky, někdy k zabránění nežádoucího nahlížení do sousedících pozemků. Proto mají být kompaktní od země až do požadované výše.

Není to tak úplně jednoduché, často je pěstitelé příliš brzy nechají narůst vzhůru a dole při zemi jsou příliš řídké, tedy průhledné a průchodné. Mladé živé ploty vysázené loni či předloni je třeba teď silně snížit, nejčastěji na polovinu výšky, aby všechny rostliny celé řady ještě dole u země obrostly a zhoustly. Později se to opravuje dosti svízelně. Starší rostliny už vyšších plotů zkracujeme alespoň o polovinu loňských přírůstků, někdy i více. Jehličnaté ploty se také silněji sestřihují, ale doporučuje se útvar dole o málo širší než nahoře.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio