Unikátní výstava Olomoucké baroko

2. leden 2011

V Olomouci dnes začíná pravděpodobně největší výstava v dějinách města nazvaná Olomoucké baroko / Výtvarná kultura let 1620-1780. Pořádá ji Muzeum umění ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci. Přípravy na výstavu trvaly 5 let a podílelo se na nich celkem 80 odborníků. Zajímavé je, že projekt expanduje i do samotného města, které se může chlubit barokními památkami světového významu.

Na 500 barokních skvostů od více než šedesáti zapůjčitelů dokumentuje jedno z nejvýraznějších období Olomouce - baroko. Výstava probíhá hned ve třech olomouckých muzeích - Muzeu moderního umění, v Arcidiecézním muzeu a Vlastivědném muzeu.

Pavel Zatloukal: „Výstava je koncipována tak, že v Muzeu umění a v Arcidiecézním muzeu je představena především duchovní kultura. To znamená kultura orientovaná jak ke křesťanskému umění, tak ale také k antice, protože to bylo velké olomoucké téma 17. a 18.století. Ve Vlastivědném muzeu jsou, pokud vím, dvě hlavní témata - měšťanská kultura a také olomoucká bastionová pevnost, která je tou výstavou vlastně do určité míry rehabilitována.“

Řekl ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal. Návštěvníci uvidí obrazy, sochy, knihy, grafiky, nebo umělecko- řemeslné výrobky. Jedním z nejvýznamnějších exponátů je znovuobjevený a také nově zrestaurovaný obraz "Svatý Petr při souboji se Šimonem mágem".

Logo

Gabriela Elbelová: „Jedním z nejzásadnějších obrazů, který na výstavě uvidíme, je plátno Paula Trogera původně vlastně z prelautry na Hradisku u Olomouce, obraz, který tam vznikl ve 40. letech a je namalovaný význačným vídeňským malířem.“

Dodala kurátorka výstavy Gabriela Elbelová. Ze soukromých prostor rezidence olomouckého arcibiskupa se do Muzea moderního umění na čas přestěhoval nejrozměrnější exponát výstavy. Je jím 3,5 metru vysoká a 4,5 metru široká tapiserie nazvaná "Odpočinek na útěku do Egypta". Monumentální dílo z konce 17. století, které bylo zrestaurováno, si lidé bude moci prohlédnout vůbec poprvé.

Logo

Simona Jemelková: „Toto dílo je významné, kromě své mimořádné kvality toho řemeslného zpracování mám na mysli právě i námětem, protože novozákonní náměty, tzn. Svatá rodina, Kristus, jsou málo obvyklé. Nejčastější jsou náměty starozákonní, nebo náměty z antiky, lovecké výjevy a podobně a tady, právě protože objednavatelem tapiserie byl olomoucký biskup, pravděpodobně Karel z Liechtensteinu Castelcornu, tak můžeme vidět námět Svaté rodiny.“

Hovořila historička umění Simona Jemelková. Zcela ojedinělý je i zrekonstruovaný barokní relikviář svaté Pavlíny, který se tak poprvé ocitá mimo sakrální prostory. Nejen Olomoučany určitě zaujme plátno z roku 1783, na kterém je zobrazen příjezd kardinála Troyera do Olomouce.

Logo

Ondřej Jakubec: „Reprezentuje osobitý rys vjezdu olomouckých biskupů. Všude jinde biskupové vjížděli velice pokorně dalo by se říct jako ten Kristus do Jeruzaléma na oslátku, ale tady v Olomouci akcentovali v těchto průvodech spíše ten světský charakter, protože olomoučtí biskupové byli knížata a chtěli reprezentovat svůj spíše světský aspekt tohoto úřadu.“

Dodal jeden z autorů koncepce výstavy Ondřej Jakubec.

Výstavu doplní na 70 doprovodných akcí - koncertů, výukových programů dílen nebo komentovaných prohlídek. Ty se odehrají i mimo Olomouc - například na Klášterním Hradisku nebo v poutním chrámu na Svatém Kopečku.

Logo

Výstavu Olomoucké baroko si můžete v Olomouci prohlédnout do 27. března.

autor: rak
Spustit audio