Umělecká kavárna - 1969

6. září 2013

Onen pořad, který se vysílal v rámci cyklu se společným názvem „Umělecká kavárna“, byl třináctou částí tohoto brněnského pořadu. Jeho podtitul zněl: Úvod do základů „tee o logie“.

Ne, nejde o nepřesně vyslovený pojem, skutečně je na místě vyslovit „tee o logie“, neboť základem onoho slova, které nemá nic společného s naukou o Bohu, eventuálně o bohosloví, je německé slovo tee, neboli čaj. Šestého září roku 1969, kdy se toto vydání pořadu Umělecká kavárna vysílalo, bylo jeho jediným tématem vše, co souvisí s čajem, čajovou kulturou, čajovými obřady a dalšími teeologickými záležitostmi.

Zasvěceným průvodcem pořadem, jenž byl věnován čaji, se stal básník a překladatel, velký ctitel a vyznavač čaje, Ludvík Kundera. Pořad se natáčel v Kunštátu, kde Ludvík Kundera vlastnil domek. V úvodu pořadu básník představil své hosty.

Pořad věnovaný čaji vznikl a vysílal se v době, kdy u nás čajová kultura ještě neměla zdaleka tolik vyznavačů, jako je tomu dnes. Ovšem – dlužno dodat – bylo to v dobách, kdy v běžných obchodem bylo možno koupit dva, maximálně tři druhy čaje – označovaly se jako čínský, indický a gruzínský, a kdy – jak Ludvík Kundera v úvodu poznamenal – neexistovala u nás ještě žádná čajovna.

Básník Ludvík Kundera seznámil posluchače také se základními principy čajových obřadů, svěřil se s tím, jaké čaje patří mezi jeho nejoblíbenější. Na závěr pořadu zasvěceného čaji, pronesl básník Kundera jednu moudrost, již citoval z díla jistého čínského básníka.

Spustit audio