Učitel národů se narodil před 425 lety: navazuje na něho Dětský Ámos

28. březen 2017

Každý z nás se může vzdělávat. To je zásada, kterou se Jan Amos Komenský řídil po celý život. Snažil se o to, aby do školy mohly chodit i děti z chudých rodin. Škola hrou: staral se, ale je bavila, třeba v přírodě. Svědčí o tom ukázky z pořadů, které rozhlasový archiv připravil k Amosovým narozeninám na Rádiu Junior. V pořadu uslyšíte i Dětského Ámos, kterého děti vybrali jako nejoblíbenějšího českého učitele v roce 2017.

„Celé to začalo oslavou mých třicátin, kterou pro mě uspořádali žáci sedmé třídy. A na závěr mi dali dárek, když řekli, že by mě přihlásili do ankety Zlatý Ámos. To mě zaskočilo, necítím se ani teď jako výjimečný učitel, ale nechtěl jsem je odmítnout, tak jsem řekl ano,“ líčí ve vysílání Junioru Michal Zajíček, učitel ze ZŠ Stěbořice. Než se ale mohl do známé soutěžní ankety zapojit, museli jeho žáci sesbírat podpisy stovky příznivců. Zvládli to za jediný den.

00811975.jpeg

V regionálním kole si Michal užíval scénku svých žáků, kteří si o něm povídali jako tři venkovské babičky, a to v místním opavském nářečí. V semifinále pak představil věci, které jeho třídu charakterizují, včetně krabičky poslední záchrany. „Na cestu mi do ní žáci dali slovníček pražských slov nebo třeba náplast, kdybych se náhodou zamotal na eskalátorech, které tady na vesnici je nemáme,“ usmívá se Dětský Ámos. Ve finále ho pak čekal tajný rozhovor.

„Za svoji práci jsem vděčný. Nejvíce mě baví, s jakým nadšením žáci přistupují ke kroužkům a akcím, a jak si to užívají,“ dodává čerstvý vítěz akce, kterou v inspiraci Učitelem národů pořádá Klub Domino.

autor: Michal Ježek
Spustit audio