Tuju s mláďaty už máme na videu (Chustaj, středa 20. července 2005)

20. červenec 2005

Národní park Chustaj nás v neděli večer přivítal velkým vedrem, pozdě večer však přišel silný vítr, který nám rval stany a přinesl i déšť. Zataženo s deštěm, dalo by se charakterizovat i celé pondělí. Ráno nám trochu vylepšilo náladu pozorování stádečka koní Převalského s vůdčím hřebcem. Přes nepřízeň počasí už v pondělí odpoledne stál v prohlubni skal naproti hnízdu kryt, ze kterého Luboš a Kamil pořídili během úterního krmení mláďat velmi pěkné záběry. Tuja i její partner celkem bez problémů pózovali před kamerou i fotoaparáty, ukázky snímků posíláme, video máme připravené, ale jeho odeslání bude možné až z pevného připojení v Ulánbátaru.

Problémy nastaly po nainstalování odchytové sklopky, během dneška krmil mláďata pouze sameček a byl při tom velmi obezřetný. Tuja si zřejmě vzpomněla na loňskou zkušenost, kdy byla na stejném místě odchycena. "Asi neví, že letos jí chceme batůžek jen sundat," říká student Odchu, který loni Tuju vypouštěl a letos je už týden naším hlavním průvodcem. Asi to opravdu neví, a proto zatím jen přeletuje nad hnízdem a hlídkuje z okolních skal. Počasí se už vylepšilo, svítí slunce, ale trvá velmi silný vítr, který způsobuje obtíže i našim čápům při přistávání ke hnízdu, jejich manévry nad vrcholy skal a balancování na špičkách balvanů jsou obdivuhodné. Do skalní dutiny s hnízdem chodí po kamenné římse raději pěšky.

Tuja na kamenné římse u hnízda

Pokusy o odchyt budou pokračovat zítra, pro jistotu jsme přesunuli kryt do větší vzdálenosti od hnízda do skalní průrvy a omezili jsme veškeré aktivity, abychom ptáky nerušili. Náš kemp se nachází v zimovišti místních pastevců, asi tři kilometry od hnízda. Majitel zimoviště, sestávajícího z několika přístřešků pro dobytek, maringotky a zásob topiva (sušeného trusu), nás přijel zkontrolovat krátce po příjezdu. Se svými stády a jurtami je nyní blíže u řeky a my s jeho svolením táboříme v jeho zimní rezidenci.

Kamil se za přihlížení řidiče Incheho vtěsnává do krytu
autor: František Pojer
Spustit audio