Trvalky na našich zahrádkách

23. srpen 2004

Trvalky - to je velká skupina rostlin, které přežívají přes zimu jen pomocí svých kořenů nebo oddenků. Prostě přežívají v podzemí a vyrážejí až na jaře. Ale liší se mezi sebou jak vzrůstem, tak i zevnějškem a zatříděním. Dnes se budeme věnovat trvalkám keřovitým.

Tedy trvalkám, které je vhodné přesazovat v tomto období. Které to jsou?

Dnes je nejvýhodnější doba pro přesazování pivoněk. Pivoňky asi před čtyřmi pěti týdny ukončily květ a nyní sice mají zelené listy, ale podíváme-li se na jejich kořeny, uvidíme připravená spící očka na příští rok. Nyní se tedy se mohou rozdělit, vyndat, přesadit na jiné stanoviště, a pokud jim přidáme dobrou výživu, můžeme čekat, že pivoňky přesazované v této době, pokvetou nejpozději do dvou let. Pivoňka má totiž ráda klid a potřebuje být aspoň 7-10 let na stejném, slunném stanovišti, hojném na výživu, vláhu. Pozor - nesmí být ale v trvale zamokřeném prostředí. Jestliže je ve vlhku, tak nám přes zimu zemře. Když budeme přesazovat pivoňky na jaře, musíme čekat 3-4 roky, než začne kvést, kdežto teď je období dormance, kdy je výhodné pivoňky přesazovat.

To ale znamená, že pivoňky by se rozhodně neměly přesazovat každý rok.

Ano, musí být v klidu. A další důležité pravidlo - nesmí být sázeny hlouběji než na původním stanovišti. Má být maximálně tři centimetry pod povrchem země. Často se stává, že pokud nám pivoňky nekvetou, tak je zahrneme kompostem. Pivoňky se ale "utopí", a nechtějí kvést.

Macešky

A co dvouletky?

Dvouletky jako takové jsou velice nedoceněné. Je jich dost druhů, ale vzhledem k tomu, že se vysévají v květnu, v červnu udělají do zimy pouze růžici nadzemních listů a zakvétají až v následujícím roce. Výjimkou jsou macešky, které když se vysejí včas, a zejména když si vybereme rané druhy, takzvané pirnavské, kvetou ještě na podzim a potom celý příští rok. Na macešky jsou dost často stížnosti, že špatně vzcházejí, ale tam je jeden takový "fígl": semínko macešky má slabou voskovou vrstvičku. Proto je potřeba semínka vymnout v jemném písku, aby se mastnota zlikvidovala. Semínko vlastně obrousíme, až je úplně matné, a pak se dá naklíčit. Vlastně semínko probudíme. Semínkům neublížíme, pouze odstraníme voskovou vrstvu, která jim brání v přístupu k vodě. Pokud máme semínka vysetá, musí být ve tmě. Nesmí na ně přijít slunce a nesmí přeschnout. Do třech týdnů je stoprocentní klíčivost. Toto jsou dvě zásady, které je zapotřebí u macešek dodržovat. Jakmile udělají dva malé lístky, maximálně čtyři, je potřeba je rozpíchat, aby se rozkošatěly. Ony potom krásně rozkvetou, a jestliže je výsev v červnu, do začátku července, tak se můžeme těšit, že už koncem září mají poupata, a to už je můžeme vysazovat na trvalé stanoviště.

autoři: Zuzana Sikačová , Věra Drábková
Spustit audio