Tisk o trestu učitelce za urážku islámu

30. listopad 2007

Příběh britské učitelky, kterou súdánský soud poslal na 15 dní do vězení za to, že pojmenovala plyšáka Mohamed - to je téma, které zahraniční novináři s chutí komentují.

Komentátoři si většinou si myslí, že trest je moc přísný a že Súdánu uškodí. Přesně to píše třeba rakouský deník Die Presse. Ten v komentáři dodává: "Politici v Súdánu si možná původně chtěli zlepšit reputaci. Kdyby učitelka dostala milost od prezidenta, ukázal by Súdán celému světu, jak je tolerantní. Jenomže se z případu jednoho plyšáka stala událost sledovaná po celém světě. Súdán kvůli této kauze odsoudí lidé v zemích, které do Afriky posílají peníze."

Podle britských Timesů se Gibsonová stala obětním beránkem, který má odvést pozornost od reality. "Cílem je odvést pozornost od jiných, mnohem větších problémů. Tím hlavním je samozřejmě situace v Dárfúru. Podobný postup používají lidé odpradávna, je to jedna z nejstarších a nejkrutějších forem politické propagandy," zdůrazňuje list.

Britský levicový deník Guardian k tomu dodává, že kauza nejvíc uškodí muslimům. "Učitelka se za dva nebo tři týdny vrátí domů a na všechno časem zapomene. Ale její příběh uškodil tomu, jak lidé v Evropě hodnotí islám. Muslimové budou mít co vysvětlovat," uzavírá deník.

Italské deníky zase hodnotí plánovanou cestu dalajlamy do této země. Má tam přijet za týden. Chtěl se setkat s papežem Benediktem XVI. a s předními politiky země, jenomže Vatikán ani premiér Prodi ho nepřijme.

Jak dodává spolupracovnice Radiožurnálu v Římě Vědunka Lunardi, vypadá to, že dalajlama nedostane možnost ani promluvit ve sněmovně. Podle italských komentátorů tak Řím ustupuje nátlaku Číny, která nepřímo pohrozila odvetou.

autor: Petra Steinerová
Spustit audio