Ten, nebo ta Moja

20. prosinec 2005

Zájem veřejnosti o gorily, a zejména o naši gorilí rodinku nás velice těší. Už méně nás těšilo to, že jsme nebyli schopni s jistotou určit pohlaví nejmladšího obyvatele našeho pavilonu. Mezi laickou i odbornou veřejností i v různých médiích probíhala na toto téma poměrně vášnivá diskuse. Všechny zaručené zprávy a názory měly pouze jedinou chybičku - pravděpodobnost všech byla padesátiprocentní.

Byly pouze dvě možnosti, jak toto procento pravděpodobnosti zvýšit - Moju chytit a prohlédnout (což nechceme dělat, pokud to není nutné ze zdravotních důvodů), nebo využít vyšetření DNA. Ředitel Zoo Praha dr. Fejk mi uložil (coby příslušnému odbornému náměstkovi) toto vyšetření zajistit. Stejné vyšetření zároveň rozběhli naši partneři z projektu Českého rozhlasu Odhalení. Tuto jistou dvojkolejnost jsem velmi přivítal - dvě různá vyšetření mohou velmi zvýšit průkaznost závěrů.

Jak probíhalo první vyšetření: v domluvený den se do pavilonu goril dostavili dva specialisté na zajišťování a odběr vzorků. Vrchní ošetřovatel Marek připravil pití do čistých a gorilami nepoužitých lahví pro Richarda a Kijivu. Po napití odborníci udělali sterilní odběrovou výtěrovkou stěr z hrdel lahví a obojí zvlášť uložili. Moja nepila, tak jsme přešli na jinou taktiku. Marek nalákal Kijivu s Mojou ke mřížím a podařilo se mu udělat stěr (v chirurgických rukavicích a sterilní výtěrovkou) ze zad mláděte.

Zhruba po týdnu jsme dostali výsledek prvního vyšetření - vše ukazovalo na kluka. Pro ověření postupu a správnosti výsledku provedla laboratoř ještě opakované vyšetření. V pondělí 19. 12. mi bylo oznámeno, že i druhé vyšetření určilo Moju jako samčího jedince. Jelikož se laboratoř, která vyšetření prováděla, nespecializuje na vyšetření zvířat, nedává záruku o stoprocentnosti výsledků. Jejich odborný a opatrný odhad pravděpodobnosti je nad 90 %. Definitivní jistotu nám snad dá vyšetření druhé série vzorků zpracované v druhé laboratoři.

Čekali jsme všichni jistotu? Ano, ale jistota znamená 100 %. Vydržme to společně ještě pár dní, slibuji, že se jistoty dočkáme. Zatím říkejme Moje prostě Mojo.

Ing. Miroslav Špička, zoologický náměstek Zoo Praha

autor: Miroslav Špička
Spustit audio
Projekt Odhalení