Tatu je dva měsíce na světě

30. červenec 2007

Jsou to už dva měsíce, co se narodil nejmladší člen pražské gorilí rodiny. Zatím ještě stále definitivně nevíme jakého je pohlaví, protože se čeká na výsledky DNA testu, ale s naprostou jistotou můžeme říct, že mladší z potomků Richarda a Kijivu se má čile k světu.

To nám potvrdil i Marek Ždánský, člověk, který je našim gorilám asi nejblíž. Ikdyž je vidí denně, mládě mu prý roste přímo před očima. Velice intenzivně vnímá a reaguje na věci i tvory kolem sebe a Kijivu už ho dokonce trénuje pro nošení na zádech, aby měla volné ruce. Tatu má sílu a tak se drží "jako klíště!" Jeho maminka se prý už odváží nechat prcka ležet v dřevěných hoblinách, kam si s ním jednou přišla hrát Moja. Občas si mládě přijde pochovat i teta Shinda, která ho ovšem vždy, po nějaké době, spořádaně vrátí. Pokud ne, přijde zasáhnout otec Richard, ale žádná velká dramata se nedějí. Richard zatím působí, při výchově benjamínka, spíše jako supervizor. Občas se přijde podívat, nebo přičichnout, ale to je vše. Není na tom nic neobvyklého, vždyť s malou Mojou si začal hrát také až když byla starší.

Tatu se drží statečně!

Však je také Marek Ždánský na své svěřence patřičně hrdý a prozradil nám, že záležitosti a všechny události kolem Tatu proběhly i nadále probíhají v daleko větším klidu a pohodě, než tomu bylo v případě starší sestry Moji (včetně porodu). Tenkrát byl samozřejmě určující ten fakt, že Moja byla vůbec prvním přírůstkem do rodiny a Kijivu prvorodička, kdežto teď už je to zkušená máma.

Hygiena s láskou

Vůbec celá skupina působí opět kompaktněji. Péči o Moju, poslední dobou, částečně převzala Kamba, což je dobré jak pro ni samotnou, (kvůli nešťastnému porodu) tak pro Moju, která tím pádem nijak netrpí příchodem mladšího sourozence. Dokonce se prý občas snaží pít od Kamby mateřské mléko tak, jak to okoukala od Tatu.

Mimochodem zkuste si přirovnat dvouměsíční gorilí mládě ke stejně dovednému a samostatnému mláděti lidskému! Marek Ždánský, který je zatím bezdětný, si tipnul a gorilku přirovnal k asi ročnímu batoleti. No, jak je vidět v prvních měsících života jsou gorily napřed.

Tatu s Kijivu
autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení