Tání Grónska už tady bylo

24. prosinec 2007

Záznamy z meteorologických stanic již dříve ukázaly, že v letech 1920 až 1940 v Grónsku došlo k oteplení, srovnatelnému se současnou situací. Až dosud ovšem chyběly poznatky o tom, jak tato změna klimatu ovlivnila grónské ledovce.

Jason Box a Adam Herrington ze Státní univerzity v Ohiu se při svém výzkumu obrátili k méně sofistikovaným zdrojům než jsou satelitní data a prozkoumali přes 70 let staré expediční záznamy, mapy a fotografie. Soustředili se na tři nejvýznamnější ledovce Jakobshavn Isbrae, Kangerdlugssuaq a Helheim, které v současnosti vykazují znatelný ústup.

Mapy z roku 1932 a o rok mladší letecké fotografie ukázaly, že tyto ledovce prošly značnou redukcí už při oteplení v první polovině minulého století - například Kangerdlugssuaq přišel o ledový masiv velikosti Manhattanu. Paralela mezi cca 70 let starým a současným táním ledovců podle univerzitní zprávy zvyšuje obavy vědců o další osud Grónska. Při dalším oteplování by totiž tání mohlo překročit "kritický bod", za kterým už bude ztráta ledu nevratná.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio