Sychrov - anglický zámecký park

5. duben 2009

Zámek Sychrov a jeho park se nachází v Turnovské pahorkatině v kraji Českého ráje v obci Sychrov v Libereckém kraji. Leží na náhorní rovině nad údolím, kterým protéká říčka Mohelka. Právě z ní byla už kdysi čerpána voda do vodojemu pro toto panství.

Roku 1820 získal panství do vlastnictví kníže Karel Alain Rohan. V letech 1847-1862 byl původně barokní zámek přestavěn v novogotickém slohu podle návrhů Josefa Pruvota a započala výstavba dalších staveb v parku. V té době byl na trojici hlavních prostorových os ve výši 380 metrů nad mořem také zbudován klasicistní park s malým jezírkem, které mělo být součástí "čínské zahrady".

Rok 1850 byl pro park rozhodujícím mezníkem. V tomto roce začal prostory budovat kníže Kamil Rohan, který byl milovníkem zahrad a rostlin vůbec. Vybral si svého zahradního ředitele, kterým se stal Vojtěch Mašek. Ten dostal k dispozici náčrtky parkových ploch a os z roku 1852 od Pruvota, ale zahrady nově rozvíjel a rostliny zde se svými lidmi sázel po celých dalších 40 let. Kníže Rohan se na tvorbě parku také podílel, spoluprací všech vznikl střídmý romantický park s kouzelnou architekturou a bohatým sortimentem dřevin a botanickým i dendrologickým bohatstvím.

Neorenesanční oranžerie s arkádovou chodbou postavena roku 1852

Z trojice hlavních os byla dominantou parku osa středová, s hlavním průhledem přes velkou podlouhlou louku, která byla dotvářena po stranách kulisovými výsadbami a uzavřena budovou oranžerie v protilehlé pozici vůči zámku. Tu zdobila arkádová galerie se sloupořadím přístupná ze tří schodišť s oválným půdorysem, porostlá popínavými rostlinami, která byla vybudována ve stylu italské novorenesance. Na louce byly symetricky vybudovány bazény s fontánami. Při pohledu od louky se otevíral záběr na zámek s terasou a dvojramenným schodištěm. Jih tvořila pět set metrů dlouhá alej z pyramidálních dubů na pravé ose, která byla umístěna nad příjezdovou cestou a stáčela se k bráně parku. Dnes alej dožívá a dochází k její obměně. Na ni navazovala starší lipová alej, která se táhla až za hranice parku a mířila ke kostelu v Jenišovicích.

Levá severní osa, nevýrazná a rozvolněná, je ukončena po několika desítkách metrů stavbou romantického Artušova (Arturova) hradu. Jde o umělou zříceninu, tvořenou dvěma válcovými věžemi spojenými branou s tvarem tudorského oblouku. Kdysi tam bývávala i poustevna a pod Artušovým hradem romantická podzemní chodba, průchod na vyhlídkové místo nad řekou. Na příčné boční průhledy navazují parkové, hlavně okružní cesty. Na nich můžeme obdivovat krásu jednotlivých solitérů, zejména dubů (před zámkem např. sloupovitý dub), setkáme se i s převislým bukem, lípou velkolistou nebo liliovníkem.

Průhled přes dlouhou louku na centrální ose od kruhového bazénku směrem k oranžerii

Park byl ukončen řadou pěti skleníků, ty ho oddělovaly od arboreta. Ve sklenících byly pěstovány v 485 druzích a odrůdách orchideje. Ty doplňovaly pěnišníky, azalky, ale i tropické a subtropické rostliny. Dnes skleníky neexistují. Byly zbořeny po smrti Kamila Rohana roku 1892, kdy byly zrušeny i sbírky rostlin. Jejich rozsah byl zaznamenán v seznamu z roku 1880 a čítal na 1868 rostoucích taxonů dřevin. V parku byly vysázeny i exotické stromy nebo nové druhy dřevin vzniklé křížením, některé z nich nesly jméno po Rohanovi. (např. červenolistý rohanský buk, Fagus silvatica_Rohanii). Roku 1871 na počest návštěvy Rudolfa Habsburského tady byla zbudována tzv. Rudolfova vyhlídka, která umožňuje romantický výhled do krajiny až na siluetu Ještědu a hřebeny Jizerských hor.

Dnes se sychrovský park komplexně renovuje. Nejenže se doplňují sortimenty sbírkových dřevin, ošetřují se a doplňují aleje uvnitř i vně parku, ale obnovují se i zaniklé a ztracené průhledy. Především bude obnoven původní stav předzámčí a přiléhajícího alpina. Průběžně dochází k obnovám zahradních zdí u bývalé kuchyňské zahrady a k potřebným opravám na starých parkových stavbách. Jde především o stylizovanou věž vodárny s kruhovým půdorysem z neomítnutého kamenného zdiva vybudovanou v roce 1891, která prezentuje bývalý vodní systém. Zpracované studie se zabývají i renovací vyhlídek, vstupní brány i oranžérie.

Kamenná věž, romantická stavba vodárenského rezervoáru
autor: Ivana Filipová
Spustit audio