Svatební tance v jinovatce (čtvrtek 6. března 2002)

6. březen 2002

Necelý týden poté, co byl jeřáb Arnošt i s partnerkou poprvé pozorován na svém hnízdišti na Českolipsku, jsme se ho vypravili navštívit. Stejně jako před čtvrt rokem na zimovišti u francouzského Arjuzanx jsme ho zastihli na louce pokryté jinovatkou.

Konečně doma

Včera ráno jsme signál pozemního vysílače zachytili přesně z míst, kde jsme Arnošta vídali už loni. Vzápětí jsme jak Arnošta, tak jeho partnerku (která zatím nemá jméno) dalekohledy také uviděli. Zastihli jsme je v okamžiku, kdy předváděli své svatební tance; byla to úchvatná podívaná, která se bohužel ztrácela v ranní mlze a brzo skončila, kdy jeřáby vyplašilo projíždějící auto. Popošli loukou a začali se pást. Během následující zhruba půl hodiny se teleobjektivy podařilo Lubošovi Pe kemu a Štěpánu Kotrbovi pořídit několik fotografií.

Luboš zůstal s jeřáby téměř celý den. Už před jedenáctou mu připravili celkem velké překvapení:

"Okolo 9.40 pár odlétl mimo známý areál. Po náročném pěším hledání jsem ho našel o osm kilometrů dál. Není známo, zda je toto chování typické v předhnízdní době, nebo zda menší vazba k hnízdní lokalitě plyne ze změněných podmínek vlivem vypuštění rybníka, v jehož porostech rákosu hnízdil pár loni."

Čápice Judita je stále v Zimbabwe, o Sašovi nejsou zprávy (naposled byl lokalizován v Keni).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio