Svalovci a jejich svaly

1. březen 2006

Většina návštěvníků pražské zoo je unesena Richardem. Obrovské svalnaté paže, široká ramena, silná stehna, zkrátka postava, za kterou by se nemusel stydět ani ten nejlepší kulturista. Na tom by nebylo nic divného, pokud by Richard od dětství pravidelně cvičil, a to nejlépe několik hodin denně. Jenže, jak jsme otce naší gorilí rodiny poznali, je to hlavně velký lenoch, který valnou část dne prospí. Cvičení se rozhodně nevěnuje.

Každý, kdo někdy "pracoval na svém těle", tedy pravidelně cvičil, ví, že pořádné svaly nejsou jen výsledkem nekonečné dřiny, ale také správné a bohaté stravy a přísné životosprávy. Proto kulturisté přijímají stravu bohatou na bílkoviny (proteiny), pijí zvláštní nápoje (sacharido-proteinové drinky) a udržují speciální životosprávu. V časopise Ironman (prosinec 1995) bylo dokonce otištěno sedm svatých přikázání pro budování svalové hmoty, podle kterých by se měl každý posilující člověk, který usiluje o tvorbu svalové hmoty, řídit (viz odstavec dole).

Mistr světa ve sportovním aerobiku David Huf z BBC fitness-centra nám detailně popsal, co všechno musí kulturisté absolvovat, aby měli svaly alespoň trochu podobné těm Richardovým. Znamená to podle něho minimálně deset, spíš ale patnáct let intenzivního a pravidelného tréninku. Tedy nejméně 5 x týdně dvouhodinové cvičení v posilovně, odpovídající strava a způsob života. Rozhodně bychom svalovou hmotu nenabrali jen z vegetariánské stravy jako Richard a jistě není na světě žádný člověk, který by se svalovcem narodil a nemusel pro to nic dělat.

Jenže jak je možné, že líný Richard si vystačí s prostou stravou, tvořenou listy a kůrou a maximálně trochou ovoce. To nám vysvětlil zoolog, doc. František Sedláček z Jihočeské univerzity. U goril stojí za vším predispozice druhu, díky které dorůstají gorily úctyhodné velikosti a vzezření. Pro život v náročných podmínkách tropického pralesa je to výhodná tělesná konstituce. Předci člověka se ovšem vydali ve svém vývoji jinou cestou, do otevřené savany, kde byla přílišná svalová hmota na obtíž. Proto se jejich tělo zmenšilo, ubylo svalů na úkor rychlosti a pohyblivosti a predátorům se pralidé začali bránit ne silou, ale chytrostí a nástroji.

Na rozdíl od člověka-všežravce, jehož potravu tvoří jak rostlinná, tak i živočišná složka (a jednostranné potravní zaměření jedním či druhým směrem není zcela vhodné), jsou gorily přizpůsobené k příjmu čistě rostlinné potravy. Tu také dokáží na rozdíl od člověka účinně zpracovávat a využívat. Zatímco my lidé nedokážeme prakticky vůbec trávit složité látky, jako je celulóza, která je základním stavebním kamenem rostlinného těla, gorily využijí i polovinu objemu přijaté zelené stravy a tu zčásti přemění ve svalovou hmotu. Ke trávení rostlinné stravy pomáhají navíc gorilám podobně jako dalším vegetariánům symbiotické bakterie a nálevníci, kteří žijí v jejich trávicím traktu. Díky těmto přizpůsobením nejenže vystačí rostlinožraví živočichové se zdánlivě chudou potravou, ale dorůstají leckdy úctyhodných rozměrů. Nejen gorily, ale i kopytníci, a dokonce nosorožec nebo slon.

Sedm svatých přikázání pro tvorbu svalové hmoty:
1. Jez minimálně 5krát denně, každé 2-3 hodiny. Musíš udržovat tělo nasycené aminokyselinami a glykogenem, pokud chceš dotlačit svaly k růstu. Nikdy nevíš, kdy tvoje tělo bude potřebovat tyto drahocenné látky.

2. Soustřeď svůj posilovací program na velké kombinované cviky, jako dřepy a tlaky. Musíš se snažit o maximální efektivitu své námahy nebo pracovat s co nejvíce svalovými skupinami, během mála sérií. Například při dřepech trénuješ nejen své kvadry (kvadriceps), ale i spodní záda a velký sval hýžďový (gluteus maximus), ale přímá práce pro svaly, které pomáhají při dřepu, by měla být minimální. To dovoluje více pomoci tvým regeneračním schopnostem v růstových procesech, když nejsi v posilovně.

3. Nedělej více jak 30 sérií s totálním nasazením na žádném tréninku. Méně je obvykle lépe. Přetrénování je jedna z hlavních příčin nemožnosti přibrat na objemu svalů.

4. Netrénuj více než dva dny v kuse. Tvé svaly nejsou jediné, co se musí zregenerovat po těžkém tréninku, tvůj celý nervový systém musí také odpočívat.

5. Dej si sacharido-proteinový drink okamžitě po každém tréninku. Tělo po intenzivním tréninku nejvíce potřebuje sacharidy a také výzkum zjistil, že posilující hladina inzulinu přímo po intenzivním tréninku podporuje bílkovinovou syntézu ve svalech, která vede k rychlejšímu růstu.

6. Dej si pauzu po 4-6 týdnech intenzivního tréninku. Buď si vezmi týden volna nebo zařaď na nižší stupeň intenzity na dva týdny. To ti dovolí se plně zotavit a v mnoha případech to podpoří i nový svalový růst.

7. Buď klidný. Zkus udržet svou mysl chladnou během dne bez ohledu na to, co se děje. Přílišné vzrušení tě může stresovat a způsobit spalování energie, která by jinak mohla být tvým tělem použita jako palivo pro mimořádný svalový růst.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení