Středa 15. července 1998

15. červenec 1998

Stahovat sedmnáct nebo osmnáct dvoumegových videí, která každou noc vygenerují počítače (viz zápis ze 6. července), je sice úmorné, ale stojí to za to. Člověk si udělá představu, co se na hnízdě uplynulý den dělo. Ne že by to byla kdovíjaká překvapení: mláďata spí - mláďata sedí na patách - mláďata stojí (a čistí se nebo procvičují křídla anebo badají, jestli na hnízdě nezbylo něco k snědku) - mláďata vyhlížejí rodiče - mláďata se krmí.

Krmení dravé zvěře je samozřejmě nejatraktivnější, takže jsem vybral porci obrázků, se kterými Lenka Hampapová udělala pár svých kouzel. Docela zajímavý je konec celé sekvence, který by se dal označit jako tanec Dráčat. Po prvních okamžicích hojnosti, kdy Dráčata hltají vsedě, přijde sbírání drobtů ze dna hnízda - to už se musejí posadit na paty, potom dokonce postavit a hledat; přitom přecházejí po hnízdě a otáčejí se, přešlapují a shýbají a snad i strkají. Je to zkrátka tanec.

Pořád vidím mezi mláďaty rozdíly. Nejen ve zbarvení a velikosti, ale i v aktivitě. Zdá se mi, že jedno je ve všem první - první se probouzí, první vstává, první vyhlíží rodiče, první začíná s tancem. A naopak, jedno je ve všem poslední; zatímco dvě čápata už stojí, tohle ještě posedává na patách. Bude to ale ještě chtít prohlédnout analogové video a aktivitu mláďat precizně vyhodnotit.

Přenos běží přímo skvěle; navzdory tomu Franta Pojer a Honza Petrů odjeli do Brd, aby se znovu pokusili vylepšit přenosovou trasu mezi retranslací a H. Celé to je hlavně o tom, že se Kristýna přestěhovala příliš daleko od svého původního hnízda, na které bylo celé zařízení dimenzováno. Když je špatné počasí (a to teď chválabohu není), obrázek je příšerně zarušený a na webu pak celé hodiny visí šmouhy. Podle Honzy by alespoň něco dalo zachránit zesilovačem; proto dnešní mise do Brd.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio