Stěhování goril?

30. březen 2006

Poslední dva dny trávíme střídavě v rozhlase a v pražské zoo. Zachycujeme aktuální dění kolem povodně, která hrozí obrovskou silou. Zkušenosti s tisíciletou vodou před čtyřmi lety jsou ještě příliš čerstvé, a tak každý, s kým v zoo mluvíme, se obává toho nejhoršího. Bude se evakuovat dolní část zahrady? Nebo zůstanou zvířata na místě?

To nikdo neví, nikdo nedokáže odpovědět. Protože - přes veškerá opatření a prohlášení veřejných a zodpovědných činitelů města - každý se bojí být optimistou. A voda stoupá. Ve chvíli, kdy píšu tenhle krátký příspěvek, je průtok vody ve Vltavě stále ještě pár desítek metrů krychlových pod kritickou hranicí. Je to ale dostatečná rezerva?

Jsme připraveni vyrazit do zoo a začít stěhovat techniku z buňky, z našeho mobilního přenosového zařízení, které stojí hned vedle pavilonu goril a kterému hrozí zaplavení v první chvíli poté, co se začne voda valit z kanalizace. Nechceme ale nic uspěchat, je jasné, že jakmile demontujeme nesmírně složité zařízení, budeme ho těžko dávat zpět a obnovení provozu bude velmi složité. A před sebou přitom máme ještě několik zajímavých natáčení a naplánováno několik jedinečných pokusů.

Jak to všechno dopadne? To se nejspíš každý dozví z aktuálního zpravodajství v televizi nebo rozhlase. Určitě se k tomu vrátíme i my tady, na stránkách ODHALENÍ.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení