Stále Súdán (úterý 30. prosince 2003)

30. prosinec 2003

V posledních deseti dnech se Judita vydala k jihu, ale ani příliš rychle ani přímočaře, asi nejvýstižněji by se její cesta dala popsat jako cik-cak putování jižním směrem, přičemž dva nejdelší denní přelety byly asi 100 a 150 km dlouhé a celkem se posunula k jihu o přibližně 350 kilometrů. Během prvního a druhého svátku vánočního se vydala na východ a opět překonala tok Bílého Nilu.

Již od začátku listopadu se Judita stále zdržuje v jižním Súdánu v oblasti mezi oběma Nily - Bílým a Modrým, který přitéká od západu z Etiopie, kde vytéká z jezera Tana. Již Jarda Šimek se nedávno zmínil o tom, že asi 450 kilometrů východně od této oblasti, tedy právě v okolí známého jezera Tana, zimovala v letech 1995 a 1996 černá čápice Zuzana. Při pohledu na mapu jsem se ve vzpomínkách vrátil na počátek roku 1997, kdy jsme u jezera Tana čápici Zuzanu hledali. Uplynulo sice již téměř sedm let (jak ten čas letí), ale asi nikdo z naší čtyřčlenné expedice nezapomněl na naše velké zklamání a rozčarování, když jsme zjistili, že "naše" čápice už nežije a nalezli jsme pouze její batůžek a trochu peří.

K této oblasti na hranicích mezi Etiopií a Súdánem se mi však váže ještě jiná vzpomínka: v novinách, které jsme si tehdy četli v letadle, byla zmínka o povstalcích v jižním Súdánu, vedených jakýmsi plukovníkem Garangem, kteří bojují proti vládě v Chartúmu. Pozoruhodná pro nás byla také poznámka, že "colonel" informuje o boji za osvobození Súdánu ze svého satelitního telefonu. Také naše expedice používala satelitní telefon, tehdejší novinku telekomunikační techniky, k informování posluchačů Českého rozhlasu o naší cestě za čápicí Zuzanou. Zcela jistě to tehdy byly široko daleko v této oblasti jediné dva satelitní telefony - jaksi nás to na dálku s panem plukovníkem sblížilo. Proto mě velmi zaujalo, že v posledních zprávách ze Súdánu jsem si přečetl, že tentýž John Garang, hlava rebelské opozice, právě v těchto dnech vyjednává se súdánským viceprezidentem o uzavření míru mezi vládou a opozicí. Občanská válka trvá v Súdánu již od roku 1983, kdy se vláda v Chartúmu rozhodla uplatňovat islámské právo po celé zemi, tedy i na křesťanském jihu, kde žije většina obyvatel. Podle agenturních zpráv je současné jednání na nejlepší cestě k uzavření mírové smlouvy ještě do konce roku 2003, možná se tak stalo právě dnes. Tato malá odbočka k vnitropolitické situaci v zemi, kde Judita tráví již potřetí konec kalendářního roku na svých cestách k jihu, měla jen připomenout, že africký kontinent a mnoho jeho zemí čeká ještě dlouhá cesta ke štěstí, klidu a míru, tak jak si ho všichni vzájemně přejeme v těchto závěrečných dnech roku 2003 a zejména do nového roku 2004.

autor: František Pojer
Spustit audio