Spor státu a církve o nemovitosti omezuje řadu obcí a měst

3. duben 2011

Nedořešené restituce církevního majetku komplikují život řadě měst a obcí. Zatím žádné vládě se nepodařilo rozhodnout, jestli pozemky a nemovitosti dostane církev zpátky, nebo zůstanou státní. Do definitivního vyřešení této otázky tak Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a ani církev nemohou s nemovitostmi nijak nakládat.

Jedna z ulic v nové výstavbě v Horním Jelení končí jakoby nedodělaná, dál je jen louka, za kterou ale opět pokračuje zástavba.

„Blokuje nás to v přirozeném navázání na město. Náš odhad je, že by zde mohlo být až 14 rodinných domků,“ říká o pozemku s nedořešenou restitucí starosta Horního Jelení Petr Tupec.

V Býšti na Pardubicku postavil na pozemku zabraném církvi tehdejší národní výbor školku. Nevyřešené majetkové záležitosti ale brání její modernizaci.

„Na tu část, která je v majetku Úřadu pro zastupování státu, nemůžeme použít ani dotace. Nelze třeba modernizovat víceúčelové hřiště, protože to je částečně v majetku tohoto úřadu,“ konstatuje starosta Býště Ladislav Mlateček.

Průlomové rozhodnutí Ústavního soudu

Ústavní soud v tomto týdnu rozhodl, že v individuálních případech může být blokace církevního majetku prolomena. Zastal se majitele zahradnictví, jehož podnik stojí na církevní půdě.

Podle soudců ale majitel získal pozemky už v devadesátých letech v dobré víře, a neměl by tak doplácet na neschopnost politiků situaci řešit.

Besser slibuje řešení letos

Ministr kultury Jiří Besser slibuje, že během letošního roku by chtěl najít řešení. První krok k tomu je nová vládní komise.

„To, jak nakonec ten návrh bude ve vztahu k církvím vypadat, bych skutečně nechal na té komisi. Jenom dopředu stále avizuji, že to bude poctivá nabídka, a velice rád bych, aby měla maximální podporu veřejnosti.“

Partnerem vládní komise pak bude tým zástupců římskokatolické církve a Ekumenické rady církví. Pozemkový fond eviduje kolem třiceti tisíc hektarů půdy, která kvůli nevyjasněným církevním restitucím zůstává zablokovaná.

autoři: teb , mta , mkk
Spustit audio