Společnost pro dějiny židů v České republice

1. srpen 2010

„Společnost pro dějiny židů v České republice“ vznikla již před 11 lety, ale veřejnost o ní ví poměrně málo. Jaké je poslání této společnosti, čemu se věnuje?

„Společnost pro dějiny židů v České republice“ se zabývá zkoumáním písemných pramenů k dějinách židovského obyvatelstva v českých zemích. Vznikla v roce 1999 a jejími členy jsou odborníci – historici a archiváři. Zakladatelem a předsedou Společnosti je Dr. Helmut Teufel, který sice pochází z Německa, ale dějiny židovstva v českých zemích patří k jeho celoživotní zálibě. Vedle jeho vynikajících odborných znalostí je také skvěle vybaven jazykově, takže veškeré výsledky Společnosti mohou být zveřejněny dvoujazyčně – česky a německy. Výstupy Společnosti tak nezůstávají uzavřeny na český jazykový prostor.

Současná Společnost ideově navazuje na činnost „Společnosti pro dějiny židů v Československé republice“, která v působila letech 1928-1948 pod vedením prof. Samuela Steinherze. Má právní formu občanského sdružení a vědecké zkoumání historie je jediným jejím zájmem. Svou činností Společnost nesleduje žádné politické ani náboženské cíle.

Financována je především prostřednictvím různých grantů a dotací, částečně i dary soukromníků. Archivní výzkum je časově, a tím i finančně velmi náročný a že obstarávání peněz pro tyto účely není dnes jednoduché, není snad potřeba vysvětlovat.

Hlavní náplní činnosti Společnosti pro dějiny židů v České republice je projekt „Bohemia, Moravia et Silesia Judaica“. Běží již jedenáctý rok a navazuje na obdobné projekty v Německu a v Rakousku. Zaměřuje se na období raného novověku, ale zájem Společnosti je samozřejmě upřen i na ostatní období, od středověku po polovinu 20. století. Dá se říci, že v jistém ohledu je tento projekt jedinečný. Pokouší se totiž v archivních pramenech nalézt jakoukoli, i sebemenší zmínku o židovském obyvatelstvu českých zemí. Tyto prameny se pak v přepsané podobě objeví na internetu. Vzniká tak unikátní databanka, která poslouží odborníkům při zkoumání právního, sociálního a hospodářského postavení židů v minulosti. Tak například nacházíme nové a nové doklady o aktivitě židů v nejrůznějších oblastech, ale také o soužití s křesťanskou většinou.

Vedle odborníků práci „Společnosti pro dějiny židů v České republice“ určitě ocení i genealogové a zájemci o rodovou historii. Uvedená databanka totiž zachycuje zprávy o řadě rodinných a příbuzenských vztazích, které jsou důležité zvláště pro období, kdy ještě neexistovaly matriky. Z ohromného množství dochovaných archivních pramenů se zatím podařilo prozkoumat jen malou část. Takže plány Společnosti do budoucna jsou zcela jasné: Udržet projekt „Bohemia, Moravia et Silesia Judaica“ a pokračovat v archivních rešerších.

Jak se jí to daří, mohou zájemci sami posoudit na internetové straně www.BMSJ.eu, kde naleznou i další informace o projektu i Společnosti samé.

autor: Pavel Kocman
Spustit audio