Spisovatelé u mikrofonu - Norbert Frýd – 1959, čí jste dítě? Hovoří dcera Zdeňka Nejedlého - 1968

9. únor 2013

Devátého února roku 1959 vysílal Československý rozhlas další část svého pravidelného cyklu, ve kterém – pod souhrnným titulem „Spisovatelé u mikrofonu“ představoval současné literáty.

Cyklus byl zahájen už v polovině předchozího roku a slovo v něm dostali – jak bylo v té době pochopitelné – především tak zvaně angažovaní spisovatelé. Promluvili v něm o své práci Bohumil Říha, Josef Rybák, Jiří Marek, básník Jan Noha, Karel Nový, Vašek Káňa a další… Cyklem tehdy provázel tehdejší redaktor Československého rozhlasu pro oblast české a slovenské literatury Donát Šajner.

V cyklu Spisovatelé u mikrofonu se 9. února 1959 představil spisovatel Norbert Frýd, který popisoval počátky své spisovatelské dráhy a tvůrčí problémy, které ho potkaly po skončení druhé světové války.

Téhož dne, tedy opět 9. února, ale o devět let později, v roce 1968, se ve vysílání Československého rozhlasu vysílalo pokračování jiného vícedílného pořadu. Šlo o velmi úspěšný cyklus s názvem Čí jste dítě, v němž se zpovídali a o svém vztahu ke svým slavným rodičům hovořili potomci těchto osobností.

Spustit audio