Spisovatelé o rozhlase - ke 40. výročí ČsRo - 1963

16. duben 2013

Výročí významných osobností, zejména ta nedožitá, bývají vděčnou příležitostí vyzvednout všechny klady a zásluhy dotyčného, zavzpomínat na něj pokud možno s něhou a náležitě podtrhnout jeho nesmrtelnost. Nejinak je to s výročími vážených institucí.

S tím rozdílem, že v mnoha případech jsou to organismy dlouhověké a s upomínkou jejich výročí bývá vyjadřována naděje, že jejich existence bude – ne-li věčná – pak ještě hodně, hodně dlouhá. Tak je tomu také s výročími našeho rozhlasu.

Ve chvíli, kdy se u pořadu Rozhlasový rok denně scházíme, abychom si připomněli 90. výročí existence a fungování rozhlasu na našem území, je zcela na místě pohlédnout se do minulosti a zjistit, jak se slavívala rozhlasová výročí s mnohem nižším počtem let.

Jestliže 90. narozeniny rozhlasu jsou označovány za zralý věk této instituce, pak rozhlasové čtyřicátiny musíme považovat věk ještě téměř jinošský. Toto výročí se slavilo na jaře roku 1963. 16. dubna toho roku byl do vysílání Československého rozhlasu zařazen pořad, v němž se ze svého vztahu k tomuto médiu a k otázkám tvorby pro rozhlas vyslovovali někteří čeští spisovatelé a básníci.

Spustit audio